Catalunya Diari

Troben un corredor que conduïa a l'interior del dolmen de la Llosa de Bescaran

Troben un corredor que conduïa a l'interior del dolmen de la Llosa de Bescaran| Text i fotos: ACN

 

La segona campanya d'excavacions al dolmen de la Llosa de Bescaran ha permès als arqueòlegs descobrir un corredor d'accés a la cambra sepulcral, una troballa inèdita en aquests monuments megalítics del Pirineu, però que si es troben al País Basc o a l'Empordà. 

El director de l'empresa que ha fet l'excavació, ReGiraRocs, Gerard Remolins, ha senyalat que "al Pirineu no tenim coneixement de cap altre dolmen amb un corredor d'accés, tot i que, la major part d'aquests monuments estan per excavar". Remolins ha explicat que el corredor segurament era de petites dimensions i poca alçada el que obligava a accedir-hi de genolls i servia d'accés a la cambra funerària on s'anaven enterrant els difunts. Així mateix ha apuntat que "la seva bellesa radica en el mateix jaciment, en les grans pedres que conformen el cromlec que separen l'espai funerari de l'espai dedicat a la vida quotidiana de la comunitat". "L'Alt Urgell és la segona comarca amb més monuments megalítics de Catalunya, tot i que la major part és tant per identificar i per excavar", ha lamentat Remolins.
 
ReGiraRocs és una empresa privada que es dedica a projectes de recerca i conservació del patrimoni cultural i natural del Pirineu. Amb els guanys fets durant l'any, explica Remolins, es destinen una part dels beneficis a desenvolupar projectes que interessin de forma personal als diferents membres de l'empresa i que reportin un benefici pel territori.
 
En la campanya d'enguany han participat unes 25 persones de forma voluntària que han anat passat per l'excavació per ajudar en les tasques de recuperació del monument. Remolins ha manifestat que "volem donar un altre enfocament als projectes científics, implicar tots els agents del territori i volem que la gent conegui la nostra feina".
 
El dolmen de la Llosa és una estructura de fa uns 5.000 anys, al Neolític mitjà. L'arqueòleg explica que en aquesta època les comunitats creen aquestes estructures funeràries, fetes amb grans pedres, en les quals enterren els morts de la comunitat de forma reiterada. S'enterraven amb aixovars, ofrenes i objectes que acompanyaven els individus. Remolins senyala que "no es coneix s'enterrava tota la comunitat o els personatges més destacats".
 
Durant l'excavació s'han trobat petites restes que "es troben normalment" dins els monuments megalítics, explica Remolins. Ossos i fragments d'ossos, els aixovars, vasos ceràmics, elements d'os treballat, trossos d'ornaments de petxina que i fragments de bronze. Remolins ha destacat que "el bronze era un material molt escadusser, més un element de prestigi al principi que un element d'ús quotidià".
 
Aquests últims dies de treball s'estan dedicant a desbrossar l'espai i condicionar-lo per fer-lo visitable. Des de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bescaran es té interès a potenciar el jaciment de la Llosa, que podria senyalitzar-se. També es desenvoluparan tríptics explicant l'itinerari d'accés al dolmen i narrant la història i els resultats de la intervenció.


Comentaris

envia el comentari