Catalunya Diari

Txarango, cap de cartell musical de la Festa Major de Maig de Tàrrega

Txarango, cap de cartell musical de la Festa Major de Maig de Tà rrega| Redacció - Fotografia: TxarangoL’octet durà sota el braç el seu segon treball, 'Som Riu', del qual s’ha desprès l’aplaudit senzill 'Músic de carrer'. Amb un imaginari vinculat al món del circ, Txarango encomanen energia i bones vibracions al públic. La banda compartirà vetllada amb Germà Negre, que adapten cançons tradicionals catalanes; La Terrasseta de Preixens, septet de Tàrrega i Igualada que conreen la rumba catalana; i Diga’ls-Hi Inquiets, jove combo targarí que personifica l’essència de la festa.

Altres cites musicals de la Festa Major de Maig de Tàrrega tindran lloc el divendres 9 amb la triple proposta dels grups The Targarians, Ebri Knight i Karaoke Band (22.00 hores, plaça de les Nacions sense Estat). The Targarians és un conjunt de Tàrrega que barreja versions d’ska clàssic i contemporani amb temes propis. Ebri Knight és una formació de folk-rock que presentarà el seu disc 'La palla va cara'. Karaoke Band són músics que ofereixen un repertori de temes variats tot revisant en 3D els tradicionals karaokes. D’altra banda, el dimarts 13 prendrà el relleu el conegut grup de versions Tremendos (23.00 hores, plaça de les Nacions sense Estat).

Altres gèneres també seran presents a la programació. La música clàssica arribarà el dimecres 14 de la mà de l’Orquestra de Vent de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega (13.00 hores, plaça de les Nacions sense Estat) tot amenitzant el vermut popular. Els 35 components de la formació dirigida per Joan Clavé també interpretaran peces de swing. D’altra banda, el so inconfusible de l’havanera es farà sentir el mateix dia 14 gràcies a les veus del grup Boira (18.00 hores, plaça de les Nacions sense Estat).

50 propostes diferents
Tàrrega obre aquest divendres 9 de maig sis dies de celebració en honor als patrons locals, la Mare de Déu de l’Alba i la relíquia de les Santes Espines, venerades a l'Església Parroquial des de l'any 1551. És la Festa Major de Maig, que inclourà fins a una cinquantena de propostes vinculades amb la cultura popular, les tradicions, les arts escèniques, la música, la gastronomia, els esports i l’associacionisme. Com de costum, el carrer és concebut com un espai de trobada i convivència, amb un reguitzell d'activitats gratuïtes per a tota la família. L’Ajuntament de Tàrrega uneix esforços amb les entitats del municipi per configurar un atractiu programa.

El programa arrencarà amb la tronada que marcava antigament l’inici de la Festa Major, costum que es deixà de fer l’any 1967. L’encesa de la pólvora la duran a terme l’alcaldessa de la localitat, Rosa Maria Perelló; Antoni Solà, darrer pirotècnic de la tronada targarina, com a reconeixement; i els Trabucaires de Cervera, amb l’assessorament de la tronada de Solsona. En aquest acte, Tàrrega recuperarà la figura del Pregoner a cavall, tal i com s’havia fet del 1944 al 1958, interpretat per un actor. El Pregoner i els dos Macers (figures protocol·làries encarregades antany d’obrir pas a la comitiva municipal) apareixeran engalanats a la plaça Major i encapçalaran una cercavila pel carrer d’Agoders, la plaça del Carme i el carrer del Carme.

També hi desfilaran els targalets (infants del curs de tabalers impartit a la ciutat), la Coral Infantil Mestre Güell, els Petits Diables de BAT, els Bastoners Petits de l’Esbart Albada i els Gegantons de les escoles, junt amb elements del folklore local com Lo Tossino, els Nans de Guixanet, La Fal·lera Gegantera i els Grallers de la Barra. La cercavila anirà fent parades, on es llegirà una part del pregó i s’oferiran actuacions dels participants. L’itinerari finalitzarà a la plaça Major, on els menuts escenificaran el ball de l’Eixida Infantil.

L’Ajuntament de Tàrrega honora com a pregoner de la Festa Major de Maig 2014 l’advocat, editor i escriptor Quim Torra, actual director del Born Centre Cultural. D’aquesta forma, la capital de l’Urgell expressa la seva adhesió a la commemoració del Tricentenari 1714 – 2014. El Born Centre Cultural de Barcelona, espai dedicat a la memòria de la resistència heroica catalana a la Guerra de Successió, ha esdevingut un dels símbols de l’efemèride.


Comentaris

envia el comentari