Catalunya Diari

Un atac vandàlic fa malbé el jaciment més important de nius de dinosaure d'Europa

Un atac vandà lic fa malbé el jaciment més important de nius de dinosaure d'Europa| EP - Fotografia: Institut Català de Paleontologia

La zona que exhibia ous de dinosaure del jaciment museïtzat del Mirador del Cretaci de Coll de Nargó, el més important d'Europa, va aparèixer la tarda d'aquest dimarts destrossada per l'acció d'un vàndal que va danyar totes les restes d'ous que afloraven.

Segons ha informat l'Institut Català de Paleontologia (ICP), l'atac va ser descobert pel cap del grup de recerca del Mesozoic, Àngel Galobart, que va avisar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Coll de Nargó.

La zona del Mirador afectada es troba a la part inferior del jaciment, que mostra una quadrícula que simula una excavació i on el visitant podia observar closques d'ous de dinosaure.

L'ICP va dissenyar fa dos anys una acció per preservar les restes d'ous, petjades de dinosaures i restes vegetals del Mirador del Cretaci que, en trobar-se en un entorn natural i causa de l'acció de la pluja, s'anaven degradant progressivament. Aquesta acció també incloïa la remodelació de la museïtzació del mirador per a una millor identificació de les restes per part del visitant, però el projecte s'havia paralitzat per manca de recursos econòmics.

Els jaciments d'ous de dinosaures són molt escassos a Europa i aquesta zona dels Pirineus era un dels màxims exponents: "Han arrencat els ous, els han trencat i les restes apareixen escampades per tot el jaciment", ha lamentat Galobart.

El director de l'ICP, Salvador Moyà, ha qualificat l'acció de inconcebible, i ha afirmat que "el patrimoni paleontològic és patrimoni cultural i ha de ser protegit amb la mateixa intensitat que l'arqueològic".

L'alcalde de Coll de Nargó, Benito Fité, també ha lamentat l'acció, i ha destacat que es tracta d'"un gran pas enrere, una catàstrofe".

Aquest jaciment ja va ser objecte d'espoli fa dos anys, quan un veí de la població es va emportar un fòssil d'un esquelet de vertebrat que els paleontòlegs de l'ICP estaven a punt d'extreure.


Comentaris

envia el comentari