Catalunya Diari

Un operatiu dels Agents Rurals al Pallars Sobirà permet la identificació d'un home que utilitzava arts de caça prohibits

Un operatiu dels Agents Rurals al Pallars Sobirà permet la identificació d'un home que utilitzava arts de caça prohibits| Text i fotos: ACN

 

Els Agents Rurals han dut a terme un operatiu especial de lluita contra les pràctiques furtives a la zona de caça controlada de Sort, Soriguera, Rialp i Tornafort, al Pallars Sobirà, que ha permès sorprendre un home presumptament utilitzant gran quantitat d'arts de caça il·legals, concretament llaços no selectius per a la captura de fauna. 

En el posterior registre al magatzem que freqüentava el presumpte infractor es van localitzar dos armes d'aire comprimit i quatre armes de foc sense cap tipus de documentació, dos de les quals carregades i preparades per disparar. Una és un rifle Màuser com els que es van utilitzar en la Guerra Civil, que en el moment de la inspecció estava carregat amb cinc bales, duia una mira telescòpica, i funcionava perfectament. També es van trobar més paranys prohibits, cartutxos d'explosius i munició i carregadors de bales prohibits, a més de diversos caps de cabirol.
 
Els Agents Rurals van iniciar les indagacions a la zona del Pallars Sobirà fa aproximadament tres anys, quan en una altra operació van denunciar la mateixa persona per la tinença d'arts de caça il·legals i altres pràctiques furtives com ara la utilització d'armes i munició prohibides, fets que van suposar una sanció administrativa per a l'autor. Les investigacions d'aquest presumpte delicte contra la fauna s'han dut a terme sota la direcció del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tremp.
 
Després de la identificació de la persona investigada que presumptament utilitzava aquests paranys prohibits, es va dur a terme un escorcoll domiciliari del magatzem que freqüentava sota control judicial. Entre altres elements, s'hi van localitzar una gran quantitat d'objectes que tenen relació amb els fets i la caça furtiva. Es van comissar altres paranys prohibits (caixes trampa, paranys tipus cep i parany tipus ballesta), gran nombre de cartutxos de munició prohibida, tres carregadors de bales prohibits, dos armes d'aire comprimit, i fins a quatre armes de foc, totes sense cap tipus de documentació. Dos d'aquestes armes estaven carregades i preparades per disparar en el moment de l'escorcoll, una de les quals un rifle Màuser. 
 
Així mateix, també es van localitzar diversos cartutxos d'explosius (dinamita), que, juntament amb les armes i municions, han estat lliurats a la Guàrdia Civil. A més, s'han comissat diversos caps de cabirol que també hauria pogut capturar furtivament, ja que la persona denunciada no en va poder acreditar la captura legal.
 
Els Agents Rurals recorden que els llaços no selectius són un mètode de matar animals que es col·loca en zones de pas habitual de fauna amb l'objectiu que hi quedi atrapada, generalment pel coll, i mori en pocs minuts per asfíxia. És un mètode il·legal perquè no discrimina els animals que moren, ja que hi poden quedat atrapats tant animals salvatges com domèstics, i, fins i tot, espècies altament protegides. El mètode també provoca un gran patiment als animals ja que s'ha pogut comprovar que presumptament ha funcionat amb una gran quantitat de fauna salvatge com ara el senglar i cabirol. L'ús d'aquests mètodes pot ser constitutiu d'un delicte tipificat al Codi Penal, i pot comportar penes que poden anar fins als 2 anys de presó o multes de 8 a 24 mesos i inhabilitació per a la caça de fins a 4 anys.


Comentaris

envia el comentari