Catalunya Diari

Un total de 78 espectacles formen el programa de FiraTàrrega 2013

Un total de 78 espectacles formen el programa de FiraTàrrega 2013| Redacció - Fotografia: Fira Tàrrega

 

En aquest sentit, cal destacar que FiraTàrrega ha estrenat nou web i que enguany reforça la seva presència a les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram i Youtube). 


El tret de sortida de FiraTàrrega 2013 el donarà l’espectacle Transforma-T, de la companyia Nats Nus, sota la direcció del català Toni Mira, una proposta inspirada en la nostra realitat més immediata, en el context social i polític que estem vivint i que té com a tema principal el canvi. La dansa, l’acrobàcia i el vídeo seran els protagonistes d’aquest espectacle de gran format que FiraTàrrega coprodueix amb l’Ajuntament de Saragossa-Festes del Pilar.  


78 són els espectacles que es podran veure durant els quatre dies de Fira, a càrrec de 77 companyies que procedents de Catalunya (57%), la resta de l’Estat espanyol (22%) i de països d’arreu del món (21%): Mèxic, Colòmbia, Xile, Regne Unit, França, Bèlgica i Itàlia. Dins la programació s’hi inclou l’espectacle inaugural, els que formen part de la secció oficial, els de la plataforma FiraTàrrega i els Workshops. Les propostes integrades dins el Programa empresa completen la programació de FiraTàrrega 2013. 


 
Del total d’espectacles de la programació oficial, més de la meitat (un 52%) són estrenes absolutes. Pel que fa a gèneres, un 74% de les propostes d’enguany (37) es troben sota el paraigua de les Arts de Carrer (incloent espais no convencionals) i el 26% (13) són espectacles de teatre de sala (incloent espais a l’aire lliure). En general, la programació inclou propostes de teatre, circ, dansa, noves dramatúrgies, espectacles multidisciplinaris, performances, instal·lacions de carrer i musicals. Respecte als públics, un 44% de les propostes estan pensades per a adults (22) i la resta són espectacles per a tots els públics (56%, 28 espectacles). Si ens fixem en els preus, un 48% dels espectacles són gratuïts, mentre que un 26% són propostes de sala de pagament i un altre 26%, espectacles d’Arts de Carrer d’aforament restringit. 
 
Totes les propostes que es podran veure enguany són peces úniques que en la seva majoria estan estretament connectades, temàticament i formalment, als moments que vivim: per crítiques i compromeses; per innovadores o tecnològiques; per la seva voluntat d’arribar, essent molt personals, a públics globals. El projecte artístic de FiraTàrrega 2013 té una clara vocació democràtica, de connexió amb la ciutadania, per tal que ningú se’n quedi fora. Això explica, per exemple, que els preus d’enguany s’adaptin més que mai a la situació actual. Els diferents espectacles de FiraTàrrega 2013 valdran 5, 12 o 15 euros. 
 
Focus mexicà: un recorregut escènic imprescindible
Cada any, FiraTàrrega posa atenció a la producció escènica d’una regió, nació, país o continent, d’acord amb la seva voluntat d’internacionalització i d’establir vincles amb professionals d’altres països. Aquest any és el torn de Mèxic, que tindrà una presència transversal que es concreta en tres grans pilars: sis produccions excepcionals mexicanes s’inclouen dins la programació, desembarcament de diversos professionals mexicans vinculats amb esdeveniments culturals i una jornada per a professionals (dijous 5 de setembre) centrada en diverses taules de debat sobre la situació escènica al país centre-americà. Pel que fa a les produccions mexicanes seleccionades per la programació de FiraTàrrega 2013, són espectacles de carrer, de sala i site specific. Experimentarem l’estrena a Europa de les noves creacions de gran companyies ambaixadores del teatre mexicà actual com són Teatro Línea de Sombra o Teatro de Ciertos Habitantes. També es presentarà en primícia el darrer espectacle del Centro Nacional de Teatro, dirigit pel controvertit Richard Viqueira. 
 
Sota el nom de Plataforma FiraTàrrega s’han inclòs en la programació de l’edició 2013 els vuit espectacles que  formen part del Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega amb una major projecció internacional i que demostren sobradament que les Arts de Carrer tenen infinites possibilitats. Les produccions que s’estrenaran comparteixen la voluntat d’aportar oxigen al panorama actual, ja sigui des de posicions experimentals o populars. L’espai més arriscat el protagonitzen les companyies que han participat als Laboratoris de Creació: Insectotròpics, Joan Català i Macarena Recuerda Shepherd. D’altra banda, la paraula del dramaturg català més traduït a l’actualitat, Esteve Soler, s’escamparà per tot Tàrrega a Contra la ciutat en una experiència a cavall entre les Arts Visuals i les Arts Escèniques, molt crítica amb la ciutat deshumanitzada que avui dia habitem. Ârtica serà també un dels espectacles importants d’aquest 2013, es tracta de la darrera producció dels Ponten Pie, una experiència de petit format de gran volada poètica. La part més lúdica d’aquest apartat la protagonitzaran els italians Ondadurto Teatro, amb una aproximació irònica i festiva als contes populars.
 
Altres novetats essencials
Altres novetats essencials a tenir en compte en la programació oficial de carrer són Street M[u]F, del músic David Moreno; Entre tu i jo, de la coreògrafa Mar Gómez; Abcisse, del creador Jordi Galí; o Carnaval, dels bascos Cielo Raso, i que comptarà amb la participació dels ballarins Igor Calonge, Daniel Abreu i Dácil González. Pere Faura, Company Chameleon, la Fundación Collado-Van Hoestenberghe o Ertza, entre d’altres, són alguns dels noms que completaran la programació de carrer d’aquest 2013. 
 
La programació site specific (teatre de la ubicació) comptarà amb noms coneguts i d’altres per descobrir. Els xilens Teatro del Niño Proletario tornen a Tàrrega amb El otro, un espectacle en el qual plantegen una història de gran impacte emocional; els balears Res de Res presentaran (remor), una peça de moviment inspirada en l’experiència de la vida en la cel·la d’una presó; els andalusos Trasto Teatro compartiran la vivència d’una vetlla en la punyent Los satisfechos; i la catalana Txell Roda presentarà un recorregut-experiència per la obra de Manuel Vazquez Montalbán a partir del personatge de Pepe Carvalho a Carvalho contra Vázquez Montalbán.
 
Una representació de la millor dansa i circ que es fan a casa nostra, deixant algun espai a les dramatúrgies híbrides, recorrerà la programació de sala. Entre d’altres propostes, comptarem amb noms com la coreògrafa i ballarina Sol Picó, amb el sincer, convuls i esperançat Memòries d’una puça; el clown Leandre que amb Rien à dire obrirà les portes de casa seva al públic; els valencians PanicMap i la seva aventura tecnològica Harket [Protocolo]; Psirc amb la versió de sala d’Acrometria; o el sempre sorprenent Zirkus Frak/Jorge Albuerne, amb l’impactant Nomarramón. 
 
Els Workshops FiraTàrrega: una porta als futurs creadors
La programació de FiraTàrrega 2013 es completa amb la participació dels alumnes que formen part dels diferents programes de formació en Arts de Carrer. Presentarem quatre tallers, dos com a resultat d’un treball realitzat pels estudiants del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega i la Universitat de Lleida, en col·laboració amb els directors Paul Long (Metro-Boulot-Dodó) i Ignacio Achurra (La Patriotico Interesante); un com a conseqüència de la participació de l’artista català Ernesto Collado en el programa de formació d’actors del CUT (UNAM) a Mèxic; i, per acabar, la participació del grup Grupo Carro FC, que estrenaran In Forma Pauperis, en la qual compten amb alumnes de l’Institut del Teatre.Comentaris

envia el comentari