Catalunya Diari

Una cinquantena de tractors recorren el centre de Lleida per exigir preus justos per a la fruita dolça

Una cinquantena de tractors recorren el centre de Lleida per exigir preus justos per a la fruita dolça| Text i fotos: ACN

 

Una cinquantena de tractors han recorregut aquest divendres el centre de Lleida en una manifestació convocada per exigir preus justos per a la fruita dolça. La tractorada ha mobilitzat uns 150 productors, que s'han aturat per fer sentir les seves reclamacions davant dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, a la Subdelegació del govern espanyol i també a l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat). 

Els convocants reclamen que es prioritzi la figura de l'agricultor professional en el repartiment dels ajuts i en l'accés a les retirades, incrementar la quota per a retirades prevista per aquesta campanya per Brussel·les, mesures per regular la producció, per evitar la venta a pèrdues per part de la gran distribució i campanyes de promoció del consum de fruita, entre altres reivindicacions. A més, a moltes de les pancartes que portaven els tractors s'hi podien llegir missatges contra el TTIP, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units, ja que consideren que pot ser molt perjudicial pel sector primari europeu. Les reivindicacions dels agricultors es tractaran dimarts que ve, dia 10 de maig, en una reunió de la taula sectorial que convocarà el Departament d'Agricultura, segons ha confirmat el director dels serveis territorials, Ferran de de Noguera, després de reunir-se amb representants dels manifestants. La d'aquest divendres ha estat una de les manifestacions que més tractors ha aconseguit reunir en els últims anys.
 
La protesta l'ha convocada el Grup de Pagesos Manifestants, que agrupa productors de diversos municipis Segrià, i compta el suport de les organitzacions agràries JARC-COAG i Asaja. A la manifestació també hi han participat agricultors de les zones productores de fruita de la Franja de Ponent.
 
Entre els lemes que es podien llegir a les pancartes n'hi havia molts que apel·laven a defensar la dignitat dels pagesos, uns preus justos per a la fruita i a aturar els "abusos" de la gran distribució cap als productors. La marxa ha obligat a tallar el trànsit per les principals artèries de la ciutat al pas dels tractors, que no han parat de fer sonar el clàxon durant tota l'estona. 
 
La majoria de vehicles s'han concentrat a l'entrada de Lleida per l'antiga N-II, a la zona dels instituts, i des d'allà han pujat pel passeig de Ronda fins a Rovira Roura, la plaça Ricard Vinyes, Prat de la Riba i han enfilat cap al carrer Camp de Mart, on s'han aturat al voltant dels serveis territorials del Departament d'Agricultura. Allà han lliurat el manifest que recull les seves reivindicacions al director dels serveis territorials, Ferran de Noguera. Abans de marxar, han abocat dos nectariners a les portes de l'edifici.
 
La tractorada ha continuat per Balmes, Rambla d'Aragó i Blondel fins a la plaça de la Pau, davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida, on també han lliurat el manifest a la subdelegada Inma Manso. També en aquest punt hi han deixat com a "regal" dos exemplars de nectariners.
 
Els convocants ja han avisat que si en qüestió de setmanes no veuen respostes clares a les seves reclamacions tornaran al carrer amb manifestacions més contundents.


Comentaris

envia el comentari