Catalunya Diari

Una Diada multitudinària a moltes localitats

Una Diada multitudinària a moltes localitats| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Mollerussa

 


La província de Lleida també s'ha bolcat a celebrar una Diada 'especial' i multitudinària. La majoria de localitat han celebrat la tradicional ofrena floral i han tancat la festa amb la peça Els Segadors.
El turó de la Seu Vella de Lleida ha acollit un any més els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Lleida. El paer en cap, Àngel Ros, ha presidit l’acte institucional que s’ha fet davant el pont llevadís, amb la presència dels membres de la Corporació Municipal; els representants de la societat lleidatana i els lleidatans que s’han sumat a la commemoració. Ros ha fet l’ofrena floral amb el catedràtic i historiador Manel Lladonosa, qui ha estat el pregoner d’enguany. L’acte institucional ha tancat amb la peça Els Segadors, a càrrec de la Coral Xiroia de l’Ateneu Popular de Ponent, que també ha interpretat El Rossinyol a l’inici.
 
La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) s'ha sumat, un any més, a la tradicional Ofrena Floral que les entitats cíviques de Lleida celebren amb motiu de la Diada. L'acte ha tingut lloc davant del pont llevadís de la Seu Vella i els membres de la junta de la Federació han portat un centre floral amb el logotip de L'Aplec.

 


Paral·lelament, les ofrenes florals al peu de la Seu s’han anat alternant durant el matí per part de les entitats cíviques de Lleida. També a l’antic convent del Roser, que s’habilita perquè els lleidatans que ho desitgin puguin fer-hi les seves ofrenes durant tot el dia.


 


L’Onze de Setembre a Lleida ha culminat amb el tradicional concert de la Banda Municipal. Una actuació que enguany ha comptat, com a novetat, amb l’acompanyament de dues veus: les de Montserrat Seró, estudiant el Grau Superior al Conservatori, i de Benjamí Felip, vocalista de l’Orquestra Maravella. Entre les peces noves del repertori, la Banda ha interpretat L’Emigrant, la sardana Llevantina o Rosor, de l’Òpera d’Amadeu Vives.
 
Clams a favor de la consulta del 9-N i el procés sobiranista han presidit l’acte institucional de l'Onze de Setembre a Tàrrega. L’Ajuntament, partits polítics i una trentena d'entitats locals de diversos àmbits s'han concentrat a la plaça de Rafael Casanova en una Diada marcadament reivindicativa, accentuada a més per la commemoració del Tricentenari 1714-2014. Un dels moments emblemàtics de l’acte ha estat el lliurament per part de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de les cartes de compromís d’una seixantena d’associacions de Tàrrega donant suport a la consulta del 9-N. També han entregat un segon document que testimonia el suport a la consulta per part de 14 dels 17 regidors de l’arc consistorial targarí. La trobada s’ha tancat amb el cant de l’himne d’Els Segadors amb la Coral Bona Nova. 
 
A Mollerussa, a tradicional ofrena floral del monument a la Senyera per part de prop d’una quarantena d’entitats de la ciutat ha estat l’acte central de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, que ha tingut lloc al Parc Municipal de Mollerussa. L’editor i Creu de Sant Jordi, Lluís Pagès ha estat l’encarregat de llegir la glossa on ha remarcat que els llibres han contribuït a “esborrar ignoràncies i a fer créixer consciència nacional”. A banda de l’ofrena floral, un any més la celebració s’ha reforçat amb la participació de diferents entitats del municipi. Enguany han estat els representants de la Colla dels 50 i de l’Assemblea Nacional de Catalunya a Mollerussa, els quals han adreçat unes paraules als assistents. A més a més, l’Orfeó Renaixença ha estat l’encarregat de posar la música a la celebració amb la interpretació de diferents peces escollides per l’ocasió, entre les qual hi ha hagut Els Segadors, que com és tradició ha servit per cloure l’acte. 
 
Alcarràs va iniciar els actes el dia 10, per tal de facilitar el transport a la 'V' de Barcelona, del dia 11. Aquests s'iniciaren amb un espectacle infantil a la Plaça Nova; posteriorment va tenir lloc un assaig simbòlic de la 'V', a la Plaça de l'Església, organitzat per l'ANC 'Alcarràs per la Independència' i amb el suport de l'Ajuntament d'Alcarràs. Seguidament, la Marxa de les Torxes fins al Monument de Francesc Macià, on es va fer l'ofrena floral. El dia 11 els actes van començar amb una xocolatada a les 11.30 hores a la Plaça del Triangle (gentilesa de l'Avi Pep i Plus Fresc). Cap al migdia, també a la Plaça del Triangle i el carrer Joan XXIII, 'Alcarràs per la Independència' va organitzar la sortida amb autocars per viatjar a Barcelona a la 'V', acte que va ser un èxit rotund. Molts alcarrassines i alcarrassines també hi van ser. Abans de la marxa cap a la capital catalana, es va fer lectura del Manifest de la Diada.  
 


Comentaris

envia el comentari