Catalunya Diari

Unió de Pagesos proposa la construcció d’un embassament per evitar la inundació de les finques de Malpartit

Unió de Pagesos proposa la construcció d’un embassament per evitar la inundació de les finques de Malpartit| Redacció - Fotografia: Aeroport Lleida-Alguaire

 

Unió de Pagesos, juntament amb l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de Malpartit (Torrefarrera), ha presentat un informe en el que proposa la construcció d’un embassament que serveixi per regular l’acumulació d’aigua de pluja que es produeix en una determinada zona de l’aeroport d’Alguaire quan hi ha tempestes fortes, i que no pot absorbir el desguàs al qual va a parar. 

Com a conseqüència, aquesta aigua inunda diverses finques de Malpartit i provoca danys com l’enfonsament de bancals de fruiters, i el desplaçament de roques i terra, entre altres desperfectes.
 
Unió de Pagesos i l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de Malpartit han remès aquesta proposta al Departament de Territori i Sostenibilitat i a l’Agència Catalana de l’Aigua per tal que es resolgui el problema, i també han demanat a l’administració catalana que s’endegui una valoració dels danys dels afectats per les inundacions, en total 17 parcel·les, i, si s’escau, se’ls indemnitzi de manera justa. Els productors de les parcel·les afectades ja han patit en tres ocasions els efectes d’aquestes riuades, en els anys 2008, 2009 i 2014. L’última, arran de la forta pluja que va caure el passat 22 d’agost al Segrià, i que va deixar més de 50 litres per metre quadrat.
 
La construcció d’un embassament en la zona de l’aeroport d’Alguaire on surt l’aigua de pluja, que no pot ser absorbida pel desguàs general de finques entubat fa anys, permetria que l’aigua es retingués temporalment, i després fos evacuada lentament, evitant així una forta avinguda quan es produeixen tempestes importants.
 
El sindicat recorda que abans de la construcció de l’aeroport el mateix desguàs general ja absorbia l’aigua de la pluja; fins i tot en cas de fortes tempestes les finques de conreu de secà que hi havia l’absorbien i l’anaven deixant lentament, sense provocar danys. En canvi, ara, el paviment de la pista de l’aeroport i l’enduriment del sòl dels camps del voltant que no es conreen ho impedeixen.


Comentaris

envia el comentari