Catalunya Diari

Vestits inspirats en Lluís XVI i l'au fènix i un disseny del tot reversible, premis del 50è Concurs de Vestits de Paper

Vestits inspirats en Lluís XVI i l'au fènix i un disseny del tot reversible, premis del 50è Concurs de Vestits de Paper| Text i fotografia: ACN

Un espectacular disseny inspirat en el rei francès Lluis XVI s'ha endut el primer premi del 50è concurs nacional de vestits de paper de Mollerussa en la categoria d'Època. A la de Fantasia s'ha imposat una creació al voltant de la figura de l'au fènix i el jurat ha premiat un vestit en què tot és reversible en la categoria de Moda Actual, titulat 'Versatility'.

La gala ha omplert un any més el Teatre L'Amistat de la capital del Pla d'Urgell. El certamen ha exhibit 85 creacions, autèntiques filigranes que han dissenyat i cosit participants d'arreu de Catalunya i de l'Estat i també un representant de Mèxic. Després de mig segle de vida, ara el repte de futur és impulsar una candidatura perquè la tradició dels vestits de paper de Mollerussa pugui obtenir el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Cal recordar que a la capital de l'Urgell hi ha l'únic museu del món que exhibeix aquest tipus de creacions. La gala l'ha presentada l'actriu Sílva Bel.

La modista dels Arcs Natalia Ermakova ha estat doblement reconeguda amb primers premis del concurs d'aquest any. Són seus tant el disseny 'Lluís XVI', guanyador d'Època, com 'Fènix', el de Fantasia. En el cas de Moda Actual, ha quedat segona amb el vestit 'Rosa del Desert'. En aquesta modalitat s'ha imposat Josefina Xufré, de Cerdanyola del Vallès, amb 'Versatility', una vestit que es convertia en tres conjunts diferents.

La llar de jubilats d'Alguaire s'ha endut el segon premi d'Època per 'Elegància' mentre que la creació 'Pirotècnia de colors", de la mollerussenca Teresa Codony, ha quedat en segona posició en la categoria de Fantasia.

Segons l'alcalde, Marc Solsona, la candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat és una "cursa de fons" que pot durar anys però ajudarà a projectar la ciutat des del primer moment. De fet, Solsona remarca que és una oportunitat per poder projectar Mollerussa al món i atraure més turisme ja que després de 50 anys cal un "punt d'inflexió" per garantir que l'esdeveniment "pugui durar 50 anys més". La voluntat de fer aquest pas endavant s'ha anunciat coincidint amb el 50è aniversari de l'esdeveniment però serà durant l'any que ve quan es definiran els passos a seguir per iniciar formalment el procés. "Ho hem de fer molt bé, som una ciutat modesta però molt ambiciosa i hem de poder digerir i articular aquest projecte en els anys", ha explicat. La candidatura la liderarà una mollerussenca, Carme Polo, que té molta experiència a l'hora de tractar amb la Unesco ja que, entre d'altres, ja va aconseguir el reconeixement per al romànic de la Vall de Boí el 2000. El que fa especial aquest esdeveniment és que és fruit de la tradició popular, ha passat de generació en generació i compta amb una seu permanent única al món com és el Museu de Vestits de Paper

D'altra banda, l'alcalde de la capital del Pla d'Urgell ha destacat també la "bona salut" del concurs, que enguany ha aconseguit atraure 85 dissenys. "Després de cinc dècades el concurs està en plena vitalitat i va endavant a cada edició gràcies a l'esforç dels qui treballen tot l'any perquè sigui un èxit", ha dit. Quaranta de les peces han concursat en la categoria de Moda Actual, 17 en la modalitat d'Època i 28 en la de Fantasia. Pel que fa a l'11a edició del Concurs de Vestits de Paper per a Barbie, ha tingut 35 nines concursats.

Un vestit premiat convertit en roba
D'altra banda, per primera vegada i fora de concurs la gala ha comptat amb la desfilada d'un dels dissenys guanyadors de l'any passat, obra de Josefina Xufré, de Cerdanyola del Vallès, que ella mateixa ha convertit en roba. En aquest cas, les més de 2.500 perles de paper que donaven forma al vestit han estat transformades en perles de nacre. Aquest vestit de còctel va ser el segon premi en la modalitat de Moda Actual de l'any passat.


Comentaris

envia el comentari