Catalunya Diari

'Vine a fer safareig', a Agramunt

'Vine a fer safareig', a Agramunt| Redacció - Fotografia: Ajuntament d'Agramunt

 

Els safareigs d’Agramunt es tornaran a omplir per acollir la segona jornada 'Vine a fer safareig'. Aquesta iniciativa creada l’any passat donarà a conèixer com es rentava antigament la roba als safareigs, una tasca que ha quedat substituïda pels aparells electrònics amb el pas del temps. L’activitat tindrà lloc el proper dimecres, dia 24 d’agost, i està oberta a tot tipus de públic.

Amb jornades com aquestes l’Ajuntament d’Agramunt pretén que les noves generacions coneguin quines tasques es desenvolupaven fa temps i que prenguin consciència de l’esforç que s’havia de fer abans per rentar la roba. A més, es treballaran diversos aspectes relacionats amb l’aigua i a través de les explicacions de la mestra sabonera Mª Angels Prats es podran conèixer les propietats del sabó natural. Prats també serà l’encarregada d’ensenyar als participants quins passos cal seguir quan volem rentar roba amb sabó natural. 
 
Aquesta mateixa activitat es va dur a terme l’agost passat i van tenir molt bona acollida pels agramuntines, sobretot per dones grans i moltes famílies que van intercanviar coneixements i experiències a través de moltes generacions. 
 
L'activitat està oberta a tothom i començarà a partir de les 17.30 hores del proper dimecres 24 d’agost. Està pensada també perquè els més petits puguin aprendre a netejar la roba i passar una estona divertida jugant amb l'aigua. 
 
Els Safarejos d'Agramunt 
Els safarejos d'Agramunt es van construir l'any 1880, i es van utilitzar fins que la rentadora es va popularitzar, tot i que l'aigua corrent ja va arribar a les cases d'Agramunt l’any 1902. L'aigua arribava del Canal d'Urgell, situat a pocs metres. Les formes i el tamany dels Safarejos d'Agramunt fan que es tracti d'una construcció excepcional i gairebé únics. Disposen de dues làmines d'aigua formant una gran doble U i una gran font ornamental al centre. Posteriorment, es va construir un petit rentador per a netejar la roba dels malalts i una gran porxada.
 
A finals dels seixanta del segle XX els safarejos es van deixar d'utilitzar i mica en mica van quedar totalment abandonats. No serà fins al 2003, quan es presenta un projecte important per restaurar-los. L'any 2003, el grup d'artistes UNDETRES, format per Serafina Balasch, Ramon Guixé i Montse Guerrero, va realitzà una acció reivindicant la salvaguarda d'aquesta obra. L'acció consistí en una neteja, en fer-hi tornar a córrer l'aigua i en emmortallar l'obra amb un gran llençol blanc. El grup UNDETRES també crea una escultura representativa, que són tres agulles d'estendre roba de tres metres d’alçada en diferents posicions.


Comentaris

envia el comentari