Bones notícies per als consumidors celíacs: després de les pressions de les associacions de celíacs i d’organitzacions com l’OCU, i, sobretot, gràcies al recolzament d’una sentència del Tribunal Suprem sobre la tributació dels pans especials, Hisenda finalment rebaixarà l’IVA del pa sense gluten del 10% al 4%. Però no només es beneficiarà el pa comú, com es reclamava, sinó també altres tipus de pa sense gluten, com el pa de motlle, el pa torrat o els picos.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
El pa, un aliment de primera necessitat
Afortunadament, finalment s’ha entès d’aquesta manera. Així, el pa sense gluten, l’únic que poden consumir les persones amb intolerància o al·lèrgia a aquesta proteïna, continuarà tenint la mateixa tributació que el pa comú: un IVA superreduit del 4%, en lloc del 10% que es preveia aplicar inicialment. Aquesta rebaixa és un alleujament per a moltes famílies que, ja de per si, veuen com els aliments per a celíacs i intolerants solen ser més cars.
Quan des de l’OCU vam saber que el borrador del nou Reglament de Qualitat Alimentària considerava el pa sense gluten, per la seva composició, com un pa de categoria especial i incrementava la seva càrrega fiscal amb un IVA del 10%, vam passar a l’acció i vam presentar al·legacions. Sortosament, les nostres peticions, alineades amb les de la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), han estat escoltades. El resultat és que l’IVA d’aquest producte seguirà sent del 4%, una bona notícia i un alleujament per al col·lectiu celíac.
4% també per a biscotes i colines
A més, segueixen existint pans especials sense gluten, com els que existeixen amb gluten. Segons la normativa, el pa comú és aquell que es fabrica amb farina, aigua, llevadura o massa mare i sal. En canvi, el pa especial porta més ingredients (en el cas dels celíacs, midó sense gluten) i es pot elaborar de manera diferent, amb coccions especials: pans de cereals, de llavors, amb fruits secs, etc. Aquests també tenen un IVA del 10%. Però gràcies a la sentència del Tribunal Suprem, es va dictaminar que aquests pans també haurien de tenir un IVA del 4%, la qual cosa ha portat a una resolució de la Direcció General de Tributs, que ja s’ha publicat al BOE. Així, els pans especials sense gluten, com el pa torrat, els picos o el pa de motlle, també tindran un IVA superreduit.
Una demanda de justícia per a tots els pans especials
Des de l’OCU considerem que el tipus superreduit del 4% (i millor, un IVA del 0%) hauria d’aplicar-se als aliments essencials dins d’una dieta saludable. A més, creiem que les normes han de ser justes per a tothom: si s’aplica el 4% als pans especials sense gluten, també s’hauria d’aplicar als pans especials que sí contenen gluten, com el pa torrat o el pa rallat, que no són un luxe sinó productes amb diferències en la seva elaboració.