Cada cop són més els estudis que vinculen el consum de carn roja i processada amb riscos per a la salut. Però, què hi ha de cert en aquestes afirmacions? El 2017, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar que consumir carn roja i processada podria augmentar el risc de desenvolupar càncer. Tanmateix, aquesta relació ha generat molta controvèrsia, ja que es basa, majoritàriament, en estudis observacionals amb criteris molt variats.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
No existeix encara una evidència científica concloent que estableixi una relació causal directa entre el consum de carn i el càncer. Les dades suggereixen només un risc lleugerament superior en funció d’altres factors, com la dieta general, l’estil de vida o la predisposició genètica.
Carn processada i deteriorament cognitiu Un estudi recent als Estats Units, amb més de 10.000 participants durant 40 anys, ha trobat possibles vincles entre el consum de carn processada i el deteriorament cognitiu. Per exemple:
Més de 190 g setmanals de carn processada s’associen amb un 14% més de risc de demència. Consumir més de 150 g setmanals de carn roja processada augmenta el risc de deteriorament cognitiu subjectiu fins a un 14%, i un consum diari superior a 87 g de carn roja sense processar el fa créixer fins al 16%. L’estudi també destaca que substituir la carn roja processada per alternatives com fruits secs, llegums, peix o pollastre pot reduir el risc de demència fins a un 19%.
Un consum elevat, però a la baixa
Malgrat que el consum de carn ha disminuït a Espanya (de 50,6 kg per persona el 2006 a 41,2 kg el 2023), continua sent excessiu segons les recomanacions dietètiques. Actualment, es consumeixen uns 113 g diaris de carn. Segons l’estudi ANIBES, les carns i els seus derivats representen el 33,14% de la ingesta total de proteïnes. Des d’OCU es recomana reduir aquest consum i optar per altres fonts de proteïnes com peix, ous, llegums o làctics.
La importància d’una dieta equilibrada
El problema no és només el consum de carn, sinó també el paper dominant que ha adquirit als plats, desplaçant altres aliments com verdures, llegums i cereals integrals. Per una dieta saludable, es recomana donar prioritat a aliments frescos i equilibrar el consum de carn amb altres opcions proteiques. A més, es desaconsella l’abús d’aliments processats, siguin d’origen animal o vegetal, ja que poden tenir un impacte similar en la salut. En definitiva, la clau és seguir una alimentació variada, equilibrada i moderada, on la carn sigui un complement i no el centre dels àpats.