Catalunya Diari

L'Agència de Residus de Catalunya inicia una campanya per fomentar la recollida d'aparells elèctrics

La iniciativa posa èmfasi en les compres per Internet amb la vista posada en el Black Friday

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha posat en marxa aquest dijous una campanya per fomentar la recollida selectiva d'aparells elèctrics i electrònics. La iniciativa posa èmfasi en les compres en línia i, en aquest sentit, recorda als consumidors que tenen el dret a retornar els aparells elèctrics i electrònics que ja no utilitzen quan en compren de nous.

Aquesta opció està disponible tant en els punts de venda físics com en les compres per Internet, on el consumidor pot sol·licitar retornar l'aparell vell al repartidor en el moment que li entrega el nou. La campanya s'inicia amb la vista posada en el Black Friday, moment de l'any en què augmenta "substancialment" el volum de vendes d'aquest tipus de productes.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A Internet la campanya es difondrà a través dels llocs webs de referència i també a les xarxes socials. Amb tot, l'ARC vol difondre que el reciclatge dels aparells elèctrics i electrònics permet recuperar materials, estalviar en el consum de recursos naturals i anar cap a un model d'economia circular. Segons les darreres dades disponibles, el 2019 es van recollir a Catalunya gairebé 45.000 tones de residus electrònics, el que correspon a 5,84 quilos per habitant.

 

El nou compromís dels metges catalans

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha impulsat el document 'La salut del planeta, la nostra salut', per manifestar el seu compromís per fer front a l'emergència climàtica i l'impacte en la salut. Els col·legiats recorden que la crisi climàtica és l'amenaça més gran per a la salut i que comporta l'increment de riscos i impactes que estan incidint en la mortalitat i morbiditat.

Afirmen que la covid és una mostra de la relació entre salut humana i planetària, així com de la necessitat d'alinear la recuperació d'aquesta crisi amb la resposta a la climàtica. Al document, expressen el compromís per impulsar i donar suport a accions que situïn la salut global i la lluita contra l'emergència climàtica com a prioritat de salut.

Al document s'expressen 10 compromisos, com per exemple la defensa d'un nou concepte de salut humana que tingui en compte la salut del planeta i la global o la promoció de la formació i la recerca al voltant de temes lligats a la salut global i als efectes de la crisi climàtica en particular. També es comprometen a contribuir a l'educació ciutadana per l'autocura i la cura del planeta i pressionar els governs i organismes nacionals i internacionals per legislar i prendre acords que contribueixin a protegir la salut del planeta.

Igualment apunten a la necessitat d'adequar el sistema sanitari perquè doni resposta a les noves necessitats i emergències derivades de la crisi climàtica, però també perquè redueixi de manera significativa les seves emissions i residus. Segons els col·legis, el sector salut és responsable d'entre el 4% i el 10% de les emissions globals de CO₂. En aquest sentit, aposta per un consum responsable.


Comentaris

envia el comentari