Catalunya Diari

Si reps el missatge de WhatsApp de la foto, esborra'l ràpidament, avisa la policia

És una estafa que intenta hackejar el teu compte

Imatge d'arxiu d'una persona amb un smartphone
La policia adverteix sobre una nova estafa a través de WhatsApp | cedida


La policia ha alertat d'una nova estafa que podria comprometre la seguretat del teu telèfon mòbil. Es tracta d'un missatge amb un codi de verificació que arriba a través de WhatsApp amb l'objectiu de realitzar un acte fraudulent.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La Policia Nacional alerta d'una nova estafa a través d'un missatge de WhatsApp

Davant el centenar de denúncies que s'han rebut en les últimes setmanes, la Policia Nacional ha decidit utilitzar Twitter per alertar a la població sobre l'estafa. Les víctimes asseguren haver rebut un missatge a través de WhatsApp amb un codi de verificació de 4-6 xifres, suposadament per error, des d'algun dels seus contactes coneguts.

«Hola, em sap greu, et vaig enviar un codi de 6 dígits per SMS per error, me'l pots transferir, si us plau? És urgent», és el missatge que podries rebre en qualsevol moment al teu telèfon mòbil.


Contactes coneguts que també han estat enganyats

Pot ser que t'arribi aquest missatge des d'un contacte molt estret, com algun company de treball, familiar o amic, però no te'n fiïs perquè aquest haurà estat hackejant per haver reenviat el codi. Els criminals utilitzen els contactes de coneguts per generar confiança i així caure fàcilment en l'engany i reenviar el codi encara que pugui resultar sospitós.

D'aquesta manera, el criminal pot fer-se passar per qualsevol persona i reenviar altres missatges o rebre codis de verificació vinculats a aquest servei de missatgeria instantània. L'engany pot comprometre de forma molt seriosa la seguretat del teu telèfon mòbil, on guardem tota mena de comptes d'accés i contrasenyes. A través d'aquest missatge, els delinqüents poden autoritzar operacions o transferències de manera fraudulenta.
 

Com actuar davant la nova estafa de WhatsApp?

Per aquesta raó, si caus en l'engany i arribes a reenviar aquest missatge, hauràs d'iniciar un nou procés per tornar a recuperar el teu compte. En aquest cas, el millor que pots fer és intentar verificar novament el compte i, si no és possible, contactar amb el suport tècnic de l'aplicació.

No obstant això, l'avís de la Policia té com a objectiu conscienciar la població perquè no caigui en aquest parany. En aquest sentit, les forces de seguretat insisteixen en la necessitat de dubtar de qualsevol missatge que t'arribi sense haver fet una operació prèvia.

Qualsevol acció d'aquest tipus sol tenir com a objectiu un acte fraudulent i, per això, hem d'eliminar ràpidament qualsevol missatge d'aquestes característiques que arribi al nostre mòbil.

Els consells de la policia per evitar caure en aquest tipus de fraus són:

  • Mai reenviïs informació de caràcter personal ni tampoc codis a un particular. Que provingui d'un contacte conegut no significa que sigui de fiar. Poden haver usurpat el seu telèfon, WhatsApp o duplicat la SIM, per la qual cosa contacta amb ell/a i informa del que ha passat.
  • Sempre que un servei et requereixi introduir un codi de verificació, t'avisarà prèviament al teu telèfon mòbil associat.
  • Truca al número de telèfon que et reenvia el codi, per tal de confirmar que no és un error.
  • Si per error o desconeixement has reenviat aquest codi, comprova que no tens operacions fraudulentes en el teu compte bancari i dirigeix-te a la Prefectura o comissaria més pròxima a denunciar.

Comentaris

envia el comentari