Catalunya Diari

Alerten d'un augment de casos de xoc entre nens amb possible relació amb el virus

Crida els metges a estar atents als símptomes de dolor abdominal, diarrea i vòmits per derivar-los a un hospital

Els nens i nenes de Tarragona surten al carrer en confinament
Els nens i nenes de Tarragona surten al carrer en confinament | Àngel

L'Associació Espanyola de Pediatria ha enviat una comunicació interna on alerta d'un augment de casos de xoc pediàtric que podria estar relacionat amb el coronavirus.

Avisa els pediatres i metges que veuen nens que en les últimes dues setmanes s'han registrat en altres països nens amb un quadre inusual de dolor abdominal, diarrea o vòmits, que tenen un estat general acceptable però que poden evolucionar en poques hores cap a un xoc, amb taquicàrdia i hipotensió, fins i tot sense tenir febre. Es pot encavalcar amb la malaltia de Kawasaki. L'associació indica que es tracta d'un document intern i que s'està recopilant tota la informació i amb evidència documentada. En tot cas, crida a estar atents per derivar aquests menors a l'hospital.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En nens en edat escolar o adolescents

La majoria de casos s'han detectat en nens en edat escolar o adolescents. El dolor abdominal i els símptomes gastrointestinals s'han associat a inflamació cardíaca. S'han observat en nens amb PCR positiva, però també amb la prova negativa. En alguns d'aquests, però, s'ha detectat serologia positiva del coronavirus. Els casos descrits s'han vist a Itàlia, Regne Unit, França i Bèlgica. Els pediatres d'aquests països estan sent també advertits. Davant l'aparició d'algun d'aquests símptomes es recomana tenir un «alt índex de sospita», monitorar la freqüència cardíaca i la tensió arterial i valorar la derivació urgent a un hospital.

Una crida a la calma

L'Associació Espanyola de Pediatria ha fet una crida a la calma de les famílies després que s'hagi conegut un comunicat intern de l'entitat que alertava d'un quadre de xoc pediàtric que podria estar relacionat amb el coronavirus. L'associació ha subratllat que el quadre descrit és «molt infreqüent», i s'han descrit «molt pocs casos» a l'Estat. Ha remarcat que l'atenció primària està molt ben formada i alertada d'aquests possibles quadres, i això «permetria actuar davant dels primers símptomes». «Seguim insistint que en la gran majoria de les ocasions, el coronavirus cursa de forma lleu en els nens», ha reblat l'associació.


Comentaris

envia el comentari