Catalunya Diari

SIM Swapping: com detectar i evitar aquesta nova estafa telefònica

L'OCU informa de com evitar ser víctimes de l'estafa del SIM

El SIM Swapping ja ha afectat milers d'usuaris arreu del mon
El SIM Swapping ja ha afectat milers d'usuaris arreu del món | Cedida

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat d'una nova estafa cada cop més freqüent. Es tracta de l'estafa de la SIM o SIM Swapping, un mètode que permet al delinqüent obtenir el control del nostre telèfon mòbil, podent accedir així a les nostres dades personals i evitar la doble verificació que exigeixen molts processos de compra i transaccions bancàries en línia.

Alhora que posa en alerta als consumidors sobre aquest mètode, l'OCU informa d'una sèrie de passos per evitar ser víctimes d'aquesta estafa.

El mètode SIM Swapping

Segons l'organització, si detectem que el nostre telèfon comença a funcionar de forma estranya, si algunes trucades es tallen o si el dispositiu no pot accedir a Internet, podem consultar amb la companyia o amb la policia per comprovar que ningú ha accedit al telèfon de forma remota. Malgrat això, pot ser que aquests errors siguin causats per altres motius.

Si es confirma que l'estafador ha accedit al telèfon i a les nostres dades, es recomana contactar amb les autoritats i amb l'entitat bancària per paralitzar tots els moviments del compte bancari.

El mètode de verificació s'hauria de canviar

«Des de l'OCU instem a les telefonies a què siguin més rigoroses a l'hora de realitzar un duplicat de la targeta SIM, ja que un ús fraudulent d'aquest pot tenir conseqüències per a l'usuari», asseguren. D'altra banda, es recomana als clients no donar el número a la lleugera ni publicar-lo a les xarxes socials.

En aquest sentit, segons apunten alguns experts, el mètode de verificació en dos passos que utilitzen moltes aplicacions —incloses les aplicacions mòbils d'entitats bancàries- és molt feble. Per aquest motiu, asseguren que les empreses haurien de suprimir l'enviament de missatges SMS en el procés de verificació.

Molts usuaris ja han estat víctimes d'aquesta estafa. Tant és així que un dels principals dirigents de Twitter, Jack Dorsey, va ser víctima del SIM Swapping, provocant que es publiquessin un seguit de tuits racistes i ofensius al seu compte personal.

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari