Catalunya Diari

Alerten que regular el preu dels tests d'antígens pot ser «contraproduent»

L'ACCO aposta perquè supermercats i gasolineres també puguin vendre proves d'autodiagnòstic de covid-19

L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha alertat aquest dimarts que regular el preu dels tests d'antígens pot generar «efectes contraproduents». «La fixació d'un preu màxim per als tests en una situació d'elevada demanda –derivat de l'expansió de la variant òmicron- pot provocar que, quan canviï aquesta conjuntura, el preu regulat sigui més elevat que el d'un mercat competitiu amb preus lliures», ha avisat l'ACCO en un comunicat.

En paral·lel, l'organisme de la Generalitat aposta per ampliar els canals de distribució de les proves d'autodiagnòstic de covid-19 a altres establiments com supermercats i gasolineres. «Això ajudaria a millorar l'accessibilitat als tests d'antígens i a reduir els preus», ha precisat l'ACCO. L'ACCO, en contra de la venda de tests únicament en farmàcies: «No hi ha motius sanitaris ni d'interès general».

L'Autoritat Catalana de la Competència avisa que fixar el preu màxim per als tests d'antígens pot fer que aquest preu elevat es «perpetuï» en el moment en què la conjuntura canviï i ja no hi hagi una demanda tan gran de proves d'autodiagnòstic de covid-19. En aquest sentit, abans de regular preus màxims, l'ACCO aposta primer per eliminar la reserva de distribució d'aquests productes únicament a les farmàcies.

Pla detall d'una farmacèutica subjectant una caixa d'un test d'antigen en una farmàcia de Tarragona
L'Autoritat Catalana de la Competència alerta que regular el preu dels tests d'antígens pot ser "contraproduent" | LleidaDiari.cat

Principis de necessitat i proporcionalitat

«No existeixen motius d'interès general que justifiquin, d'acord amb els principis de necessitat i proporcionalitat, que aquestes proves autodiagnòstiques no es puguin comprar en supermercats, benzineres o mitjançant el canal on-line, garantint sempre la qualitat dels productes comercialitzats», ha apuntat l'Autoritat Catalana de la Competència.

«No existeixen tampoc motius sanitaris pels quals la dispensació d'aquests productes s'hagi de fer exclusivament en oficines de farmàcia o en les seves botigues digitals, ja que es tracta de proves que no requereixen la intervenció de cap professional sanitari», ha remarcat l'ACCO, que afirma que aquesta ampliació de canals de distribució permetria millorar l'accessibilitat de la ciutadania als tests d'antígens i una rebaixa dels preus.

«Aquests dos factors incrementarien el benestar dels consumidors, tal com succeeix en altres països de la Unió Europea com Alemanya i Portugal, on la distribució de tests no està restringida únicament a les farmàcies i els preus dels tests són significativament més baixos», ha conclòs l'ACCO.


Comentaris

envia el comentari