Catalunya Diari

Anuncien el preu del remdesivir, el primer medicament contra la Covid-19 (i no tothom està content)

Gilead fa públic que el fàrmac tindrà un preu de 2.100 euros per un tractament complet de sis dosis

Ampolla de el fàrmac antiviral remdesivir en una bossa de protecció
El remdesivir, el primer fàrmac aprovat contra la Covid-19, tindrà un preu de 390 dòlars per vial. | Espanya Diari

Fa pocs dies arribava la bona notícia de l'aprovació, per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA), de l'antiviral remdesivir com a primer fàrmac contra el coronavirus. Ara, la farmacèutica nord-americana Gilead acaba de comunicar el preu del medicament: prop de 2.100 euros per un tractament de sis dosis, que podria augmentar fins als 3.800 euros si es necessiten més dosis.

El cost anunciat aquest dilluns pel laboratori Gilead s'oferirà a tots els governs dels països desenvolupats de tot el món on el remdesivir està aprovat o autoritzat per al seu ús. Es tracta, segons la companyia, d'una quantitat «molt per sota» del cost del medicament, per tal de garantir un accés ampli i equitatiu al fàrmac en un moment de necessitat mundial urgent.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Preu reduït als països en vies de desenvolupament

Als Estats Units, donades les característiques del seu sistema sanitari, el preu serà de 520 dòlars per vial (462,80 euros) per a les companyies d'assegurances privades, mentre que manté els 390 dòlars per dosi per a programes públics. En una carta oberta, el president i director executiu del laboratori, Daniel O'Day, ha destacat que «l'objectiu és ajudar a la quantitat més gran de pacients possible, el més ràpid possible i de la manera més responsable».

El laboratori ha especificat que els 390 dòlars per dosi és el que demanarà als governs dels països més desenvolupats. Per als que estan en vies de desenvolupament, ha arribat a diversos acords amb productors de medicaments genèrics per poder oferir el tractament a un preu més reduït i facilitar així el seu accés.

Queixes dels pacients

L'anunci del preu del remdesivir no ha convençut alguns sectors. Sense anar més lluny, associacions de defensors dels pacients, com Public Citizen, argumenten que el cost hauria de ser menor, ja que el fàrmac va ser desenvolupat amb el suport financer de govern dels Estats Units.

Peter Maybarduk, director del programa d'accés a medicaments de Public Citizen, va qualificar el preu com «una mostra d'arrogància i menyspreu pel públic». A això ha afegit que el medicament va reduir modestament l'estada dels pacients a l'hospital, però no ha demostrat que redueixi les morts dels pacients amb la Covid -19 .


Comentaris

envia el comentari