Sanitat llença un avís abans de valorar el confinament total

Sanitat llença un avís abans de valorar el confinament total

Sanitat descarta de moment el confinament total | Europa Press

 

Tot i que cada dia els contagis de coronavirus segueixen augmentant i segons passen les jornades ja es nota en gran manera els efectes de les festes nadalenques, molts experts es pregunten si serà necessari tornar a un confinament total perquè no es desboqui la tercera onada en què ja estem immersos a Espanya. Des del Ministeri de Sanitat es té la certesa que es pot evitar aquest confinament establint les mesures concretes que tenen les comunitats autònomes per tallar la pujada dels contagis.

 

Silvia Calzón, la secretària d'Estat de Sanitat, ha opinat que no cal alarmar-se massa, en una entrevista per a la 'Cadena Ser'. La 'número 2' del ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha apuntat que es registren ja en les dades les primeres conseqüències de les festes nadalenques. «Una tendència ascendent», ha sentenciat.

 

[predef]lleidadiari-grup-facebook-619[/predef]

 

La raó d'aquests increments de casos de Covid-19 radiquen en una major mobilitat que en mesos anteriors i a la relaxació de certes mesures «que hem de tenir incorporades a les nostres vides». Això es veu clarament en la incidència acumulada, que arriba ja als 296 casos per 100.000 habitants i en el percentatge de positivitat a les proves. S'està observant una tendència ascendent, ha remarcat, tot i que encara «no excessiva». No obstant això, Calzón ha explicat que algunes autonomies no han esperat que acabin les festes nadalenques per fixar unes mesures més dures.

 

Calçons assegura que la soca britànica no és la dominant a Espanya

Les dades tan preocupants es deuen a la barreja explosiva de mesos freds i als hàbits que deriven dels mateixos, com passar més temps en llocs tancats, a més d'uns dies en què hi ha més reunions amb la família. «Fan que relaxem part dels costums», ha apuntat. Calzón, a més, ha assenyalat que la soca britànica no és la dominant a hores d'ara a Espanya.

 

A més, Calzón també va parlar aquest dimarts a 'La hora de la 1' sobre el pla de vacunació establert pel govern espanyol. La secretària d'Estat de Sanitat considera sobre el ritme de vacunació que «ens trobem arrencant una màquina que s'està engreixant. El pla és anar publicant cada dia laborable un informe de vacunació».

 

El pitjor de la pandèmia ha d'arribar

Silvia Calzón ha avisat que la situació actual al nostre país és «preocupant» i ha confessat la necessitat d'estar «vigilant. Queden mesos complicats», ha dit. Qüestionada sobre si hi haurà un nou confinament total a Espanya després de la petició de la mateixa per part de Castella i Lleó , la secretària d'Estat ha recordat que ja hi ha casos anteriors de comunitats que van aconseguir revertir les dades, com Catalunya o Navarra, on van implantar mesures correctives sense necessitat d'un confinament sever.

 

Calçons afirma que hi ha «eines que permeten disminuir la capacitat de contagis», a més d'assenyalar que hi ha un document d'actuacions específiques amb mesures: «Algunes no necessiten ni tan sols de la declaració de l'estat d'alarma, com el tancament d'activitats no essencials, i altres tenen el paraigua de l'estat d'alarma, com l'enduriment de les restriccions de mobilitat o els confinaments perimetrals».

 

Amb aquesta bateria de mesures, la tardor passada es va aconseguir baixar la incidència en algunes comunitats, segons Calzón. Per tant, assegura que es pot deixar de banda el confinament total amb els «instruments actuals». Calzón considera que són vàlides i «aquestes mesures intermèdies poden adaptar-se en cada territori». Al seu torn, la secretària d'Estat ha incidit que Castella i Lleó és de les comunitats que ho han «fet molt bé» amb aquesta combinació de mesures correctores.