Catalunya Diari

Les wifis públiques de Barcelona, un perill per a la seguretat dels nostres mòbils

En connectar-nos a una xarxa oberta, els hackers poden accedir fàcilment a les nostres dades personals

Imatge del Mobile World Congress 2017
Connectar-se a les wifis públiques pot suposar un perill pels nostres mòbils | Cedida

Cada any el Mobile World Congress (MWC) aplega a Barcelona més de 100.000 de la indústria de la telefonia mòbil. Deixant de banda si Torra i Colau no van saludar Felip VI o si aquest va saltar-se l’estand de Catalunya en l’edició que s’està duent a terme aquest mes de febrer, cal destacar que una de les coses més importants a tenir en compte és la nostra seguretat.

En un congrés on es reuneixen tantes empreses i on tothom pensa a estar connectat en tot moment, tenir wifi és quelcom imprescindible. I si els espais públics de la ciutat ens l’ofereixen de manera gratuïta, ens agrada més. Tanmateix, això suposa un greu problema de seguretat. Segons han explicat des de Zimperium, una empresa privada de seguretat mòbil dels Estats Units, les xarxes públiques de Barcelona poden suposar un perill per la nostra seguretat.

Els mòbils, molt vulnerables als hackers

Generalment tenim més cura dels nostres ordinadors, instal·lant programes antivirus i comprovant de tant en tant que tot estigui correcte. No obstant això, amb els nostres dispositius mòbils no fem el mateix, tot i que és on pràcticament concentrem tota la nostra informació personal i laboral, i ens connectem a sense pensar a les xarxes obertes de qualsevol zona pública, com aeroports i museus, entre altres.

Atacs wifi Aeroport del Prat Barcelona Zimperium
Atacs a través de wifis obertes, crítics i generals, a l'Aeroport del Prat de Barcelona | Zimperium

 

Cada dia, Zimperium detecta 600 milions d’atacs als seus usuaris i, aprofitant el MWC, l’empresa ha fet un estudi a través de la seva aplicació ‘zIPS’ per detectar quines wifis públiques de Barcelona han sofert atacs i ha creat mapes de zones perilloses. Començant a l’Aeroport del Prat, on han trobat onze xarxes wifi malicioses, de les quals la majoria suplanten la xarxa original de l’aeroport.

Cal destacar que l’aplicació només mostra els atacs soferts en l’últim any i aquells que són crítics o de risc elevat, a més a més, cal que la ubicació del GPS dels dispositius mòbils atacats estigui disponible. A més, si es mostren tots els atacs, inclosos aquells on el hacker només explora la xarxa per veure els dispositius connectats, els punts perillosos s’incrementen.

Barcelona concentra molts atacs a través de wifis públiques

Continuant l’estudi per tota Barcelona, els punts d’interès turístic, com la Sagrada Família, la Pedrera, el casino, els centres comercials, els restaurants de menjar ràpid, entre altres, són els més vulnerables. I, destacant el MWC, la zona de la Fira de la Gran Via també acumula molts punts on les xarxes wifi han patit atacs de hackers.

Atacs a través de wifis obertes a la zona del MWC i Barcelona
Atacs a través de wifis obertes a la zona del MWC i Barcelona | Zimperium

 

Per evitar que els nostres dispositius siguin fàcilment atacats, Zimperium recomana que els mòbils no es connectin automàticament a les xarxes públiques, ja que, per exemple, navegant en qualsevol franquícia de restauració, el nostre dispositiu memoritza l’accés i, en visitar una altra ciutat, es connectarà automàticament sense que ens n'adonem.

Una possible solució és esborrar periòdicament les xarxes wifi conegudes i, a l’hora de connectar-se a una pública, fer-ho a través de protocols de xifrat fiables, és a dir, evitar aquelles on ens demanin informació personal, com el correu electrònic, per poder accedir-hi.


Comentaris

envia el comentari