Catalunya Diari

El BBVA afirma que caldrà esperar a 2023 per recuperar l'activitat precrisi

Retalla més d'un punt la previsió de creixement del PIB català per a l'any 2021, fins al 5,3%

El BBVA ha rebaixat la previsió de creixement de l'economia catalana per a l'any 2021 i l'ha situat en el 5,3% interanual, una variació que s'allunya del 6,6% que es va presentar l'anterior trimestre. Alhora, l'entitat ha reduït fins al 5,6% la previsió de creixement del PIB per al 2022, gairebé dos punts menys respecte a les darreres estimacions.

Segons l'entitat, la modificació de les previsions respon als problemes en el transport internacional –que ha derivat en l'actual crisi de subministraments i ha frenat la recuperació de l'activitat industrial- i a «l'elevada incertesa i el retard» en l'execució dels fons Next Generation EU. No obstant això, el BBVA assegura que el PIB català creixerà per sobre la mitjana espanyola.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Bona part del creixement de l'economia catalana vindrà impulsada per la recuperació de l'activitat turística, una de les més afectades per la crisi de la covid-19. De fet, el BBVA assenyala que els principals destins turístics de l'Estat tindran «un factor diferencial favorable del creixement per aquest any». Així les Balears (+7,5%), Andalusia (+5,5%), el País Valencià (+5,5%), Múrcia (+5,4%), les Illes Canàries (+5,4%) i Catalunya experimentaran variacions interanuals per sobre la mitjana.

Imatge d'un dels laboratoris de la fàbrica de Reig Jofre a Sant Joan Despí
El BBVA retalla més d'un punt la previsió de creixement del PIB català per a l'any 2021, fins al 5,3% | LleidaDiari.cat

Les comunitats més dependents de la demanda de béns

Malgrat tot, el BBVA alerta que la resolució dels colls d'ampolla i la recuperació de les cadenes de valor serà més lenta del previst. En aquest sentit, assenyala que les comunitats més dependents de la demanda de béns, sigui interna o externa, creixeran per sota la mitjana i veuran limitada la seva recuperació. Sota aquest escenari, només Cantàbria, Galícia, Castella-La Manxa, Extremadura, Múrcia i Aragó podran recuperar l'any 2022 els nivells d'activitat previs a l'esclat de la crisi.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, l'entitat apunta que l'economia espanyola creixerà un 5,2% interanual el 2021, fins a 1,3 punts menys respecte a les darreres previsions. De cara a 2022, el banc situa el creixement en el 5,5%, lluny del 7% que apuntava fa tres mesos.


Comentaris

envia el comentari