Catalunya Diari

Mercadona substitueix totes les bosses de plàstic per les de paper i material reciclat

Amb aquesta iniciativa s'aconsegueix reutilitzar 3.000 tones anuals de plàstic que Mercadona recupera a les seves botigues per convertir-lo en bosses per anar a comprar

Mercadona disposa de bosses de paper i bosses de material reciclat
Mercadona disposa de bosses de paper i bosses de material reciclat | CEDIDA

La cadena de supermercats Mercadonaelimina aquest dilluns de manera definitiva de tots els seus establiments, més de 1.600, les bosses de plàstic d'un sol ús per a la compra i només oferirà als clients tres tipus de bosses: les de paper, les de ràfia i les bosses amb un 50%-70% de plàstic reciclat procedent de l'embalatge recuperat als seus establiments.

En concret, aquesta última alternativa és fruit del compromís conjunt de clients, treballadors i proveïdors, i de la seva implicació en l'aprofitament dels recursos, la reducció, la reutilització i el reciclatge per allargar la vida dels materials i evitar que acabin a l'abocador.

Saica converteix aquestes tones de plàstic en gransa per transformar-ho posteriorment en bosses
Saica converteix aquestes tones de plàstic en gransa per transformar-ho posteriorment en bosses | CEDIDA

 

L'economia circular li permet reaprofitar més de 3.000 tones de plàstic

D'aquesta manera, per a la seva fabricació, la companyia, aplicant els principis de l'economia circular, reaprofita anualment més de 3.000 tones de plàstic procedent dels embalatges recuperats als seus establiments, que després envia als seus blocs logístics per logística inversa i des d'allà al gestor autoritzat Saica, que ho converteix en gransa, perquè el fabricant Plasbel li doni una segona vida en forma de bosses per transportar la compra.

Mercadona culmina així un procés que va iniciar el 2018 en 66 establiments i que ha anat implantant a la resta de supermercats de la cadena de manera progressiva, en què 'el Jefe', com la companyia denomina internament els seus clients, pot triar entre la tradicional cistella de ràfia de 50 cèntims, una bossa de paper a 10 cèntims, o una amb contingut de plàstic reciclat entre el 50% i el 70%, també a 10 cèntims. Totes aquestes opcions són reutilitzables i reciclables.

La cadena de supermercats presidida per Juan Roig instal·larà progressivament a tots els seus establiments un nou moble per a les bosses de plàstic que utilitzen els clients en les seccions de frescos, dotat d'un nou sistema dispensador que en redueix el desbaratament. Mercadona ha precisat que aquest mecanisme de reposició és «més fàcil i intuïtiu» que l'anterior, i facilita aquesta tasca al treballador de la secció. Així mateix, està previst que aquestes bosses siguin substituïdes per unes altres de material compostable abans del 2021.

Imatge d'arxiu d'un establiment de Mercadona
La companyia atén el component social i ètic a través de diverses línies d'actuació | CEDIDA

 

Una política d'acció social sostenible

Mercadona es compromet a retornar a la societat part del que rep és per això que treballa a través de diferents línies d'actuació sostenibles que reforcen l'aposta pel creixement compartit. La companyia treballa en la millora de la qualitat de l'aire i ho fa utilitzant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients. També treballa en la sostenibilitat mediambiental motiu pel qual disposa d'un Sistema de Gestió Mediambiental propi que es basa en els principis de l'Economia Circular.

D'altra banda, la cadena de supermercats col·labora amb més de 170 menjadors socials i 60 bancs d'aliments i participa en campanyes de recollida d'aliments. També treballa amb més de 28 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues que elaboren més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual.


Comentaris

envia el comentari