Catalunya Diari

5.200 euros per deixar-te contagiar de Covid: Busquen voluntaris per un assaig clínic

L'estudi té l'objectiu de detectar quina és la quantitat mínima de virus necessària per a contagiar-se, així com saber quins factors condicionen la resposta immunitària

Pla tancat d'un home fent-se la prova PCR amb un tècnic sanitari al pavelló de l'Oli de les Borges Blanques
Els voluntaris estaran en quarantena en un hospital britànic i rebran un seguiment exhaustiu. | ACN

El Regne Unit iniciarà pròximament un estudi pioner per estudiar a fons el SARS-CoV-2, el virus responsable de la Covid-19. Aquesta investigació, que ha estat batejat com Covid Challenge, anirà a càrrec de científics de l'Imperial College de Londres en col·laboració amb la fundació Royal Free London de l'NHS i la companyia hVIVO, i en ella hi participaran 90 persones, d'entre 18 i 30 anys, que s'exposaran al virus en condicions «segures i controlades».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

S'ha triat aquest rang d'edat perquè és el que corre menor risc de desenvolupar els símptomes més greus de la malaltia i la seguretat dels voluntaris és crucial per a dur a terme l'assaig, han assegurat els responsables de l'estudi. «Cap de nosaltres faria això si els participants estiguessin exposats a algun risc», ha assenyalat Peter Openshaw, investigador del departament de medicina experimental de l'Imperial College al digital 'Nius'.

Els voluntaris rebran 5.200 euros

Aquest estudi, que ja ha estat aprovat pel comitè de bioètica britànic, compta amb una inversió pública de 33,6 milions de lliures (38,8 milions d'euros aproximadament al canvi). Els voluntaris que participin en l'estudi rebran cadascun d'ells 4.500 lliures —uns 5.200 euros al canvi— durant el temps que duri la recerca. Els científics britànics han assegurat que aquest assaig «no només permetrà conèixer amb major profunditat com actua el virus, sinó que accelerarà el desenvolupament de noves vacunes i tractaments».

Aquesta és una investigació que té com a objectiu detectar quina és la quantitat mínima de virus necessària per a contagiar-se, així com conèixer quins factors condicionen la resposta immunitària, com es transmet el virus i per què determinats joves amb pocs símptomes poden convertir-se en potencials contagiadores.

Seguiment exhaustiu als voluntaris

Aquelles persones que vulguin formar part d'aquest assaig clínic hauran de passar primer per un procés de selecció i monitoratge previ. Els voluntaris triats romandran en quarantena a l'hospital Royal Free de Londres, on se'ls exposarà el virus a través de gotes al nas. Segons han explicat els responsables de la investigació, els voluntaris no rebran mostres de les noves variants del coronavirus, sinó que es contagiaran la variant que va circular al Regne Unit des de març fins al passat estiu.

Una vegada ja hagin rebut el virus, els experts realitzaran un seguiment exhaustiu de l'evolució dels voluntaris. Els faran analítiques de sang i anàlisi de mostres nasofaríngies cada 24 hores. A més, se'ls sotmetrà diàriament a una prova que mesurarà la pèrdua de l'olfacte, un dels símptomes més comuns del SARS-CoV-2, a través de targetes aromatitzades i a tests cognitius.

L'assaig que duran a terme els científics de l'Imperial College de Londres té vocació de permanència, de tal forma que els participants se sotmetran a un seguiment durant un any per a tractar d'identificar possibles seqüeles o desenvolupament de nous símptomes de la malaltia. Els experts esperen que a llarg termini, el grup monitorat facilitarà la recerca de noves vacunes davant potencials variants del virus, així com precisar la quantitat de fàrmac necessària per a obtenir la immunitat o l'interval entre dosis de vacuna si fos necessari.


Comentaris

envia el comentari