Catalunya Diari

Els infermers i infermeres catalans podran dispensar més de 1.000 medicaments

A més, podran prescriure també més de 4.500 productes sanitaris finançats, com gases

Infermeres
Els infermers i infermeres de Catalunya podran dispensar més de 1.000 medicaments  | CatalunyaDiari.cat

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret perquè els més de 45.000 infermers de Catalunya puguin acreditar-se per indicar i dispensar alguns medicaments i productes sanitaris, els que no estan subjectes a prescripció mèdica.

Per aconseguir l'acreditació, d'acord amb decret estatal, caldrà complir dos requisits: tenir el títol de Grau d'Infermeria o equivalent i acreditar un mínim d'un any d'experiència o haver superat un curs d'adaptació gratuït que està elaborant el Departament de Salut amb el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya. A més, es preveu un sistema d'acreditació extraordinari i més àgil per als que treballin en centres del sistema públic de salut de Catalunya, i que serà coordinat pels propis centres assistencials.

Més de 1.000 medicaments i més de 4.700 productes sanitaris

L'acreditació podrà ser per a cures generals o per a especialitzades. Des del moment que l’obtinguin ja podran dispensar medicaments no subjectes a prescripció mèdica. Això suposa un ventall de més de 4.700 productes sanitaris finançats, com ara apòsits, gases i bosses d’ostomia, i més de 1.000 medicaments que no necessiten prescripció d'un metge, la gran majoria dels quals no estan finançats.

  

  

Tots els tràmits per acreditar-se seran electrònics i hauran de ser els mateixos professionals els que els sol·licitin. Ara bé, com que la major part dels infermers a Catalunya ho fan en el sistema públic de salut ‒uns 30.000 aproximadament‒, el decret preveu un procediment extraordinari i més àgil per aquests professionals durant els primers quatre mesos després de la seva entrada en vigor.

En concret, els que portin més d'un any treballant en un centre del sistema SISCAT no s’hauran de preocupar de tramitar la seva sol·licitud, ja que seran els propis centres els que faran els tràmits, amb el consentiment previ dels professionals. D’aquesta manera, es preveu tenir-los tots acreditats abans d'acabar l’any.

El tràmit es resoldrà en màxim sis mesos

El procés de tramitació anirà a càrrec de l’Oficina de Gestió Empresarial del Departament d’Empresa i Coneixement, i culminarà amb una resolució final en un termini màxim de 6 mesos de la Direcció General de Professionals de la Salut del Departament de Salut.

  

  

En el cas dels infermers que treballin a centres del SISCAT, l’ordre de dispensació infermera dels medicaments i productes sanitaris s’incorporarà a la recepta electrònica, integrada en el pla de medicació del pacient. Per poder-la fer efectiva, el Servei Català de la Salut (CatSalut) completarà l’adequació de l’aplicatiu informàtic de la recepta electrònica en els propers mesos.

  

  

Pel que fa a les actuacions amb medicaments subjectes a prescripció mèdica ‒que són la majoria de medicaments que els infermers utilitzen en les seves pràctiques professionals quotidianes‒, encara s’està pendent que el Ministeri aprovi els protocols i guies de pràctica assistencial en què s’ha d’emmarcar l’ús d’aquests medicaments per part dels infermers.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari