Catalunya Diari

Catalunya injectarà el vaccí d'AstraZeneca a gent d'entre 60 i 65 anys aquesta setmana

Salut ha detallat que els professionals que fins ara no podien rebre aquesta vacuna també seran contactats

Després que el ministeri de Sanitat hagi pactat amb les comunitats autònomes ampliar el límit d'edat per a administrar la vacuna d'AstraZeneca fins als 65 anys, deu més que fins ara, la consellera Alba Vergés ha anunciat que Catalunya centrarà els seus esforços a vacunar població general d'entre 60 i 65 anys a partir de dimecres mateix. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Catalunya contactarà des d'avui mateix amb la població d'entre 60 i 65 anys

De fet, segons la consellera de Salut, a partir d'aquest dilluns a la nit les persones d'aquest grup poblacional rebran missatges per a presentar-se als punts de vacunació el pròxim 24 de març, i rebre la seva primera dosi. Alhora, segons ha detallat la consellera, aquells professionals essencials que encara no s'han pogut vacunar amb aquest vaccí també començaran a ser contactats per les autoritats sanitàries. 

Amb tot, Salut ha lamentat que aquesta setmana hagin arribat únicament 16.000 dosis de la vacuna d'Oxford, tot i que les previsions apuntaven a una entrega de 60.000. En els pròxims dies s'espera que arribin 18.000 més, però ni tan sols amb aquestes s'assolirà l'objectiu marcat en un primer moment. 

El CIS ha corroborat l'ampliació del límit d'edat

El Consell Interterritorial de Salut (CIS) extraordinari d'aquest dilluns ha corroborat l'ampliació del límit d'edat per a la vacuna d'AstraZeneca als 65 anys, la proposta que ha fet aquest matí la Comissió de Salut Pública. S'ha descartat, doncs, de moment, que el límit es posés en els 70 anys, com s'havia especulat des de l'anunci de la Comissió.

En roda de premsa posterior al CIS, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no ha tancat la porta a variar el nou límit d'edat marcat per al vaccí i ha reconegut que les primeres dades que han rebut sobre l'estudi de la farmacèutica als EUA amb grups de totes les edats són «bones notícies». En tot cas, ha demanat esperar a estudiar amb deteniment les conclusions d'aquest informe. 

De moment, dimecres es reprèn la vacunació amb AstraZeneca «de 65 anys avall», en paral·lel als grups essencials que havien quedat en suspens des de l'alarma per l'aparició de casos de trombosi en persones vacunades. L'Agència Europea del Medicament ha reiterat després d'investigar la qüestió que el vaccí d'AstraZeneca és segur i comporta «més beneficis que perjudicis», tot i que no ha pogut descartar completament que hi hagi relació entre el medicament i els casos de trombosi.Darias ha advertit, d'altra banda, que els indicadors de la pandèmia poden apuntar a un «canvi de tendència» i ha tornat a recomanar «prudència» per no haver d'endurir les restriccions actuals, pocs dies abans de l'arribada de la Setmana Santa i de l'augment de mobilitat que s'hi preveu. En aquest sentit ha recordat que les mesures acordades al CIS són «de mínims», i ha subratllat que les Comunitats Autònomes tenen la potestat d'incrementar-les si ho consideren oportú.


«Estem a prop del final, però ens queda un tros», ha reiterat Darias, que ha subratllat també que el «salt» d'arribada de vacunes entre el primer trimestre i el segon serà de consideració. Per exemple, la ministra ha informat que el vaccí de Janssen, el quart aprovat per l'Agència Europea del Medicament, començarà a arribar a Espanya a partir del 15 d'abril.


Comentaris

envia el comentari