Catalunya Diari

Més d’11.000 joguines, retirades del mercat perquè no eren segures

«Amb joguines segures, jugaràs més i millor» és la nova campanya de l’Agència Catalana del Consum per conscienciar els compradors

Més d'11.000 joguines han estat retirades del mercat per no complir amb les normes de seguretat
Més d'11.000 joguines han estat retirades del mercat per no complir amb les normes de seguretat | Cedida

La seguretat és molt important a l’hora de comprar un producte, però ho és encara més si es tracta de joguines pels infants. En aquest sentit, aquest any 2018, l’Agència Catalana del Consum ha retirat més d’11.000 joguines del mercat perquè no complien amb els requisits essencials de seguretat i les normes d’etiquetatge que exigeix la Unió Europea, així com 15.000 productes elèctrics i d'il·luminació que normalment es fa servir com a decoració de Nadal.

Així doncs, l’entitat ha iniciat: «Amb joguines segures, jugaràs més i millor», una campanya per conscienciar els compradors sobre la necessitat d’adquirir unes joguines que no comportin cap perill per la canalla i que siguin de qualitat, ja que els nens són un grup vulnerable, especialment amb productes que continguin peces petites que podrien empassar-se.

Joguines que són un perill pels petits de la casa

Elisabeth Abad, la directora de l’Agència Catalana de Consum, ha explicat els motius per retirar les joguines del mercat: «Principalment, per dos temes: l'etiquetatge, perquè no dona les instruccions d'ús i no posa les advertències quan és per a menors de sis mesos; i segon, perquè són joguines que no garanteixen la seguretat dels nens i les nenes del nostre país, com, per exemple, joguines que poden provocar talls o que tenen peces petites que es poden ficar a la boca».

Realment durant tot l’any es duen a terme diverses campanyes d’inspecció per tal de verificar que totes les joguines compleixen els requisits essencials de seguretat. En cas que un producte comporti algun tipus de risc, es decideix prohibir temporalment la seva comercialització o directament es retira del mercat.

«CE», «exportació xinesa» en lloc de «conformitat europea»

El perill més gran és que el 60% de totes les joguines del mercat provenen de fàbriques que es troben en diferents països asiàtics i cal anar amb molt de compte amb l’etiquetatge. En ell cal que s’especifiqui les restriccions d’edat i les advertències d’ús, però a més també cal que la joguina compleixi amb la normativa europea de seguretat que va identificada amb «CE» que vol dir que té la «conformitat europea».

Des d’Àsia també afegeixen aquestes lletres, però amb un altre significat: ‘China Export’, és a dir, «exportació xinesa» que podria no complir les exigències de seguretat europees. Per això és molt important seguir una sèrie de consells que proporciona l’Agència Catalana del Consum a l’hora de comprar qualsevol mena de productes, però encara és més important si els farà servir la canalla. Entre altres, és important parar atenció a l’etiquetatge, a les restriccions d’edat i si porten elements petits.


Comentaris

envia el comentari