Catalunya posarà en marxa al setembre el primer escorxador mòbil de l’Estat

A la Catalunya Central només hi ha un escorxador per a petits productors d'oví i cabrum. És un exemple exportable a qualsevol part del país. De fet, en els últims anys, han tancat la majoria d'escorxadors municipals i en queden poc menys de mig centenar a tot Catalunya.

 

Això obliga els petits ramaders a haver de fer centenars de quilòmetres, amb el perjudici que això suposa per al benestar de l'animal i l'increment del cost. Per això, fa anys que reivindiquen un escorxador mòbil com el que s'ha presentat aquest dilluns a Prats de Lluçanès.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Es tracta d'un camió petit, amb capacitat per sacrificar entre quatre i cinc animals, amb cambra frigorífica i que separa zones netes i brutes. És el primer de l'Estat i es posarà en marxa al setembre.

Catalunya posarà en marxa al setembre el primer escorxador mòbil de l’Estat

Catalunya posarà en marxa al setembre el primer escorxador mòbil de l'Estat | LleidaDiari.cat

 

La petita explotació ramadera del Soler de N'Hug

L'any 2017, la petita explotació ramadera del Soler de N'Hug, a Prats de Lluçanès, va decidir construir el seu propi escorxador a casa, cansats d'haver de fer centenars de quilòmetres per sacrificar el bestiar. El resultat ha estat molt positiu, tant en l'àmbit econòmic com també de la qualitat del producte final. «Al no tenir estrès de transport, s'augmenta molt més la qualitat de la carn», explica el seu responsable, Abel Peraire.

 

Però no totes les explotacions tenen la capacitat econòmica per poder fer un escorxador. Això, lligat al fet que cada cop hi ha menys escorxadors municipals, fa que mots petits ramaders hagin de fer centenars de quilòmetres fins a escorxadors petits, que puguin agafar el seu bestiar, ja que els grans han anat orientant les seves línies a animals més rendibles com, per exemple, el porc.

 

«Abans hi havia un escorxador a cada poble, però ara han anat desapareixent», lamenta el gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, Albert Puigvert, que destaca que, a més, els afectats són petits i mitjans productors, «que són els qui fan realment manteniment del territori i del paisatge mosaic».

 

Prop de 400 quilòmetres a la setmana

Josep Bover n'és un exemple. Cada setmana ha de portar el seu bestiar des de l'Espunyola fins a Castellbisbal i ha de fer quatre trajectes, dos d'anada i tornada per portar el bestiar i dos més l'endemà per anar a buscar les canals.

 

Són, en total, prop de 400 quilòmetres a la setmana que es podria estalviar amb un escorxador mòbil, amb tota la despesa econòmica que això suposa i també la tranquil·litat de controlar el sacrifici de l'animal. «Quan arribes allà, els animals no arriben frescos i lluents. Els deixes i et quedes tocat perquè penses que els has alimentat i cuidat, i llavors no saps com serà el sacrifici entre tants animals», explica.

 

El primer de l'Estat

Per intentar solucionar aquesta situació, l'ARCA posarà en marxa l'escorxador mòbil al setembre per donar servei a una dotzena d'explotacions. Més tard, s'anirà ampliant el servei a altres explotacions que ho sol·licitin.

 

Els ramaders que vulguin utilitzar-lo hauran de complir alguns requeriments com ara disposar de traçabilitat individual de cadascun dels animals, tenir un espai per a l'escorxador amb connexió d'aigua i electricitat, i disposar d'una zona pavimentada i tancada en una zona neta de l'explotació per evitar que hi accedeixin altres animals mentre s'hi està treballant.

 

L'escorxador mòbil, que ha costat 96.000 euros, s'ha equipat sobre un camió. Disposa d'una zona exterior amb una plataforma elevadora i té capacitat per a 4 o 5 animals. A l'interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral.

 

El vehicle disposa de l'equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu.

 

Un dels 5 obradors que s'estan construint

L'escorxador mòbil és un dels 5 obradors que s'estan construint en el marc de l'operació “Rural Equipa't” que lidera ARCA, dins el programa BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona.

 

Els 4 obradors restants del projecte són: la formatgeria d'Alpens, la sala de desfer de Marganell, l'obrador de transformació vegetal i cuina compartida de Manresa (coffinançat per l'Ajuntament de Manresa, ARCA i la Diputació de Barcelona) i l'escorxador pilot modular del Moianès (pendent d'iniciar les obres de l'edificació).