Catalunya Diari

Les llàgrimes de Sant Llorenç tornen a meravellar el cel d’agost

La millor nit per gaudir d’aquest espectacle va ser la de dissabte a diumenge. El punt àlgid del fenomen ha estat la matinada de dimarts, però la Lluna ha brillat més
Imatge de la pluja d'estels dels Perseids juntament amb la dels Delta Aquàrides a Prades
Imatge de la pluja d'estels dels Perseids juntament amb la dels Delta Aquàrides a Prades | Àlex Roig

Les esperades llàgrimes de Sant Llorenç, també coneguda com la pluja d’estels dels Perseids, la més popular i esperada de l’any, han viscut aquests últims dies la seva màxima intensitat i el punt àlgid s’ha assolit la matinada del 12 al 13 d’agost, quan han caigut més meteors per hora. No obstant, la presència d’alguns núvols en algunes comarques i el fet que la Lluna il·luminés la nit degut a la proximitat de la seva fase plena (que serà el dia 15 d’agost), ha fet que el fenomen no es contemplés en la seva plenitud.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La millor nit per gaudir d’aquest espectacle va ser, sens dubte, la matinada de dissabte a diumenge, ja que el cel estava serè (tan sols amb alguns núvols baixos a la costa de les comarques de Tarragona) i la Lluna no brillava tant i es va pondre més d’hora, raó per la qual el cel estava més fosc i estrellat. La nit de diumenge a dilluns també era una bona ocasió per contemplar la pluja d’estels, però les fortes i torrencials tempestes que van caure a diversos punts de Catalunya ho van impedir.

 

Els millors punts per observar el cel han estat, com sempre, esplanades interiors i zones de muntanya llum de la contaminació lumínica. Aquestes són algunes de les imatges que ens heu fet arribar molts de vosaltres o que s'han publicat a través de les xarxes socials de les llàgrimes de Sant Llorenç al cel de tot Catalunya:

 

 

La pluja d’estels més popular de l’any

Les llàgrimes de Sant Llorenç són, sens dubte, la pluja d’estels més popular de l’any degut a la gran quantitat de meteors que es poden veure caure del cel, però sobretot pel fet que fa calor i la gent està de vacances, fent que moltes persones passin la nit a l’exterior gaudint del fenomen.

 

Aquesta pluja d’estels s’origina gràcies a l’arribada de partícules del cometa Swift-Tuttle cada any per aquestes dates, i quan entren en contacte amb l’atmosfera s’incendien i es desintegren a una gran velocitat, donant-nos aquest efecte de petits cometes caient al damunt nostre. Segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional, el màxim del fenomen és entre les 04:00h a les 17:00h del dia 13 d’agost, cosa que ha fet que l’anterior matinada s’hagi assolit el punt àlgid.

 

Aquests petits meteors cauen a una velocitat de 180.000 km/h i en el màxim del fenomen en podrem veure prop de 200 en tan sols una sola hora. Tot i que el cap de setmana passat va ser el millor per gaudir de l’espectacle, el punt àlgid ja ha passat i la Lluna cada vegada brilla més, al llarg de les properes setmanes encara podrem gaudir d’aquest espectacle si mirem al cel.

 

 Comentaris

envia el comentari