Catalunya Diari

Celíacs de Catalunya exigeixen ajudes per fer front a les despeses addicionals dels aliments sense gluten

Aquests productes tenen un preu més elevat que els que contenen aquesta proteïna

L'Associació de Celíacs de Catalunya ha registrat una petició al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social per exigir que l'Estat financi el sobrecost per haver de comprar aliments sense gluten.

Aquests productes tenen un preu més elevat que els que contenen aquesta proteïna. La petició recama que la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Seguretat inclogui ajudes fiscals o ajuts específics per a l'adquisició d'aliments que puguin beneficiar els celíacs a tot l'Estat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Actualment, només Extremadura, el País Basc i alguns municipis del País Valencià atorguen subvencions. Han apuntat que els funcionaris enquadrats a MUFACE sí que reben ajuts, però no el conjunt de la població. Segons un estudi de la Federació d'Associacions de Celíacs de l'Estat del 2020, els productes sense gluten són un 331% més cars que els que sí contenen aquest nutrient.

Galetes
Celíacs de Catalunya exigeixen a l'Estat ajudes per fer front a les despeses addicionals dels aliments sense gluten | Cedida

Una dieta estricta lliure de gluten durant tota la vida

En la seva petició, l'Associació de Celíacs demanen que s'incorpori a l'ordre del dia del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la necessitat d'establir mecanismes uniformadors a tot l'Estat pel finançament d'aquests aliments. Ha recordat que, ara per ara, l'únic tractament possible per aquest col·lectiu és una dieta estricta lliure de gluten durant tota la vida.

Els advocats del Col·lectiu Ronda han assessorat l'Associació de Celíacs de Catalunya en la redacció de la petició traslladada a Sanitat. Aquesta l'han vehiculat a través del Dret de petició, un mecanisme legalment establert que permet a les persones físiques i jurídiques reclamar la intervenció de l'administració en defensa dels seus drets quan no existeix un procediment específic per vehicular la seva reclamació.

Un incompliment greu del seu deure de protegir la salut de la ciutadania

En aquest cas, consideren que l'Estat està incorrent en un incompliment greu del seu deure de protegir la salut de la ciutadania i garantir tractaments mèdics i serveis sanitaris adequats i suficients per a tothom. A més, asseguren que no s'estan impedint greuges comparatius dins la mateixa ciutadania segons on viuen.

Els advocats consideren que en cas que no s'atengui la petició traslladada i el Consell Interterritorial no actuï per corregir l'actual situació, resultarà inevitable que aquesta «desatenció» acabi sent objecte de recurs davant el Tribunal Constitucional.


Comentaris

envia el comentari