Catalunya Diari

Més de 350 entitats de l'Estat rebutgen reprendre l'activitat no essencial

El Pla de Xoc Social alerta que s'està posant en risc la vida i la salut de les famílies treballadores

Personal desinfectant Reus.
La desinfecció de carrers és constant als carrers del Camp de Tarragona. | Laia Solanellas

Més de 350 organitzacions de tot l'Estat, sota el paraigua del Pla de Xoc Social, han exigit que no es reprengui l'activitat no essencial i mesures «urgents» de protecció laboral i econòmica.

Han manifestat així el seu «rebuig» al retorn d'activitats no essencials decretat pel govern espanyol i han lamentat que ja es «va deixar sense protecció a persones treballadores de molts sectors que es van incloure en la llista d'activitats essencials sense ser imprescindibles» entre el 30 de març i el 9 d'abril. Alerten que això posa «en risc la vida i la salut» de famílies treballadores. D'altra banda, ha acusat l'Estat de «traspassar el cost de la frenada de l'activitat econòmica» als empleats amb la devolució de les hores del permís retribuït.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Mesures urgents i extraordinàries

Davant d'això, han reclamat al govern espanyol aprovar i desenvolupar mesures urgents i extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la covid-19 per a la classe treballadora, amb l'objectiu de «protegir la salut pública per sobre de la lògica dels beneficis». Les entitats reclamen mesures concretes com el tancament «real» de l'activitat no essencial, la prohibició «real i amb caràcter retroactiu» dels acomiadaments formalitzats durant l'estat d'alarma, l'anul·lació de tots els ERTO realitzats fins al moment per part de les grans empreses que hagin tingut beneficis anuals i la prohibició de realitzar-ne més, que les treballadores d'empreses de treball temporal amb contactes suspesos continuïn rebent la seva remuneració ordinària, una renda bàsica de quarantena universal i la no devolució de les hores de permís retribuït.

D'altra banda, demanen que es proporcionin Equips de Protecció Individual (EPI) a totes les treballadores de serveis essencials, que hi hagi dret d'adaptar o reduir la jornada de treball per cuidar amb una remuneració del 100% per part de l'empresa, la concessió automàtica de totes les sol·licituds de permís de treball en tràmit per les persones immigrants i la seva regularització urgent, l'expropiació i la nacionalització de sectors estratègics com la indústria, les elèctriques, els transports i la sanitat privada i la «sanció exemplar» de les empreses que incompleixin aquestes mesures.

 

Pla de Xoc Social que es queda molt curt, segons les organitzacions

Per a les organitzacions impulsores del Pla de Xoc Social, el reial decret aprovat pel govern espanyol el 17 de març per fer front a la pandèmia del coronavirus «es queda molt curt en la protecció de la majoria de la societat i, en especial, de la classe treballadora». «Si el govern de l'Estat realment no vol deixar ningú enrere, com va passar el 2008, ha d'ampliar les seves mires i aplicar aquestes mesures laborals de forma urgent», asseguren.

A més, apunten que aquestes han d'anar acompanyades d'altres decisions en els àmbits de la sanitat, salut laboral, habitatge, violència masclista, presons i per garantir els recursos públics. En resum, demanen que la resposta a la crisi «posi la vida al centre i no els beneficis de les grans empreses».


Comentaris

envia el comentari