La majoria de cereals infantils porten herbicida cancerigen, segons el grup ecologista EWG

La majoria de cereals porten herbicida cancerígen

La majoria de cereals porten herbicida cancerigen | CatalunyaDiari.com

 

El grup ecologista Environmental Working Group (EWG) ha llançat una alerta. La majoria de cereals per l'esmorzar dels nens contenen nivells molt alts de glifosat, l'herbicida més utilitzat del món, que és cancerigen. L'organització ha divulgat un informe on es mostra un estudi en què s'analitza el nivell d'aquest herbicida en 21 productes, la majoria dels quals superen el nivell de glifosat màxim permissible per a la salut dels nens.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Concretament, només quatre productes se situen per sota els nivells que els científics de l'EWG consideren màxims. Segons informa 'El Caso', la majoria de fabricants que utilitzen aquest herbicida, mantenen que els seus aliments són segurs. Tal com afirmen des de l'entitat en el seu informe, «l'única manera d'eliminar ràpidament aquest herbicida cancerigen dels aliments comercialitzats per nens és que les empreses productores deixin d'utilitzar avena d'agricultors que treballen amb glifosat».

 

Expliquen que «més de 236.000 persones han signat una petició dirigida a aquestes empreses alimentàries, que demana que es prenguin mesures per protegir la salut dels consumidors». Aquest informe surt després que dues sentències judicials als Estats Units determinessin que aquest herbicida va causar càncer en els demandants. Només als Estats Units hi ha uns 11.000 casos similars pendents de resoldre pels tribunals, segons CNN.

 

 

Alguns dels cereals d'esmorzar més populars han donat positiu de l'herbicida glifosat que pot augmentar el risc de càncer | Cedida

 

 

La polèmica del glifosat

No existeix unanimitat en el món científic pel que fa a l'herbicida glifosat, cosa que ha generat molta polèmica els últims anys. Durant molt de temps, el glifosat va estar classificat en el grup 4 d'agents 'probablement no cancerígens per humans'. L'any 2015 la situació va canviar, quan l'Agència Internacional del Càncer (IARC), depenent de l'OMS, el va incloure en el grup 2A: 'l'agent és probablement cancerigen pels humans'. 

 

En aquesta categoria, s'inclou tot allò que disposa de proves limitades en humans i proves suficients en experimentació animal que és cancerigen. En el grup 2A també es troba la carn vermella, el mate calent, les làmpades bronzejadores, o els gasos dels automòbils. Segons l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units i les agències europees Efsa i Echa, es manté que el glifosat no suposa cap risc per la salut humana si s'utilitza segons les indicacions de l'etiqueta.

 

El comportament de la UE amb el glifosat

Després de dos anys de debat intens, el 2017 els Estats membres de la Unió Europea van decidir renovar la llicència de glifosats durant cinc anys. Segons informa 'El Diario de Galicia', la Comissió Europea, òrgan executiu de la UE, va justificar la decisió per l'aprovació de les seves agències científiques. El govern francès va prometre que el glifosat seria prohibit en part l'any 2021 i totalment en cinc anys. Com a mínim fins ara, l'executiu espanyol ha tingut una posició favorable per a la continuació d'aquest herbicida.

 

També et pot interessar…