Ciberseguretat: Estem preparats per un atac cibernètic i sabem com afrontar-lo?

Imatge de ciberseguretat a Internet. | Pixarbay.com
 

Internet ha suposat un abans i un després en les nostres vides. Però igual que ens ha portat grans avenços i facilitats, també ens exposa a riscos i amenaces que poden arribar en qualsevol moment. I és que els ‘hackers’ ens ataquen una mitja de 2,5 vegades a l’any, tot i que en algunes ocasions no ho acabem percebent.

 

Qui no ha rebut mai un correu electrònic fent-se passar per un treballador del banc demanant alguna dada? I qui no ha ‘guanyat’ mai un sorteig, una televisió i/o un iphone? Cada any, s’envien centenars de milers d’atacs d’aquest tipus. Moltes persones pensaran que no hi ha ningú que ‘caigui’ en aquests tipus d’enganys, però no és així. Segons Manuel Huerta, CEO de Lazarus Technology, empresa amb una llarga trajectòria en ciberseguretat, un correu d’aquest tipus es pot trametre a 2 milions de persones; d’aquests, 200.000 valoraran obrir-lo o no, però hi haurà uns 2.000 que s’ho creuran i facilitaran les seves dades, fet que donarà peu a una suplantació d’identitat.

 

Huerta explica que si els ‘hackers’ aconsegueixen en cada acció d’aquestes més de 2.000 dades diferents, és un negoci molt barat i rendible. «Qualsevol persona pot impulsar aquests tipus d’atacs. Sabem de casos que els efectuen nois molt joves, des de qualsevol punt del món, mentre estan mirant una sèrie a Netflix», apunta.

 

I cada dia van més a l’alça aquests casos, ja que és un negoci molt rentable. En termes generals, cal saber que el 76% de les empreses espanyoles reconeixen que han estat atacades. Com a dada curiosa, Huerta explica que a l’any 2019 es va retirar un dels grups que més segrests d’informació havia comès en tot el món, perquè havien guanyat més de 2.500 milions de dòlars i no volien treballar més.

 

Jornada de ciberseguretat organitzada per Roca-Aixalà & López Corredoria d'Assegurances.

Jornada de ciberseguretat organitzada per Roca-Aixalà & López Corredoria d'Assegurances. | Laura Biela

 

Seguretat a tots els nivells

Pimes, autònoms, particulars, grans empreses… segur que la majoria de la població té assegurat el seu vehicle, la seva llar i la seva empresa. Però també cal pensar a tenir cobert el robatori de dades. Segons dades de l’any 2019-2020, el sinistre que més es repeteix en una companyia és el dany per aigua, en un 14%. Tot i que segons dades oficials d’INCIBE, quasi un 35% de les empreses han rebut atacs informàtics. Per tant, segons aquestes dades: Què és el que més pot perjudicar una empresa?

 

«Si se t’inunda l’oficina pots continuar treballant en un altre espai; però si et roben les dades de l’empresa, la teva companyia, que tants anys de lluita t’ha costat tirar-la endavant, pot quedar esborrada del mapa en només 45 segons», apunta Huerta.

 

Molts experts en la matèria recomanen, en cas de ser atacats, no pagar la fiança per recuperar la informació, al no tenir la certesa de no poder tornar a ser atacat. Per evitar-ho, el primer pas és tenir contractada una assegurança. De no ser així, cal buscar una empresa experta en ciberseguretat per valorar la millor via per solucionar-ho. I recorda: l’any 2021 el termini mínim per recuperar una informació robada era de 23 dies d’espera.

 

Com prevenir-nos?

Les normes de seguretat són molt senzilles: no connectar-se a wifis desconegudes, no instal·lar software pirata, no descarregar documents dels quals es desconeix la seva procedència… Hem de tenir clar que quan un producte és gratuït, el producte som nosaltres. I tot el que trobem per Internet té un preu. A més, en el món del ciberrisc hi ha una norma bàsica: ‘zero trust’, o el que és el mateix, no et fiïs de res, i si reps qualsevol cosa estranya, pregunta.

 

Seguint aquests petits consells podem reduir el risc de patir un atac cibernètic en un 85-95%, però igualment, seguim exposats. La seguretat al 100% no existeix. És per això, que recomanen també fer un ‘backup’ de la informació i còpies de seguretat a diari, perquè així, en cas de robar-nos la informació, podem seguir tenint accés al correu, les factures i les dades dels clients, i no ens veiem obligats a aturar la nostra activitat.

 

Jornada de ciberseguretat organitzada per Roca-Aixalà & López Corredoria d'Assegurances.

Jornada de ciberseguretat organitzada per Roca-Aixalà & López Corredoria d'Assegurances. | Laura Biela

L’assegurança, una tranquil·litat!

Davant el panorama en el qual ens trobem -atacs massius a servidors i robatoris de dades, números de compte, fotografies-, els experts recomanen contractar una assegurança de ciberrisc, per garantir la nostra tranquil·litat. Pòlisses que compten amb diversos serveis per minimitzar els riscos de la gestió de la seguretat de la informació, així com amb eines preventives i automatitzacions de serveis per evitar imprevistos.

 

Avui dia les empreses tenen altres mals de caps que estar pendents dels ciberatacs. És per això, que la recomanació dels experts és contractar una pòlissa de ciberrisc i tenir clar que passi el que passi et trobaran la solució. Les amenaces i els atacs no els podrem evitar. Tampoc podrem saber quan serà el moment. És per això, que val més tenir-ho cobert i despreocupar-nos.

 

En aquesta línia, l’empresa Roca-Aixalà & López Corredoria d’Assegurances ha impulsat una jornada sobre ciberseguretat empresarial per posar sobre la taula les necessitats dels clients, així com possibles solucions davant les amenaces cibernètiques. Una sessió presencial que va brindar una oportunitat única als seus clients per compartir una estona amb experts en la matèria.

 

Des de Roca-Aixalà & López Corredoria d’Assegurances fa anys que recomanen aquests tipus d’assegurances, amb la intenció d’anticipar-nos al problema que ens pot venir. «Normalment, la majoria de persones tenim assegurances per la llar, el vehicle, la salut… però les de ciberrisc no es contracten fins que no tenim a sobre el problema», apunten. És per això, que des d’aquesta empresa de Juneda recomanen informar-se bé sobre aquestes pòlisses, ja que tal com afirma el seu CEO, Francesc Roca, «com a empreses, ens hi va la vida».