Els científics, preocupats amb el nou coronavirus: «Se’ns està escapant»

Els científics, preocupats amb el nou coronavirus: «Se’ns està escapant»

Un nou estudi apunta que les vacunes actuals són menys eficaces contra les variants britànica i sud-africana | ACN

Els estudis científics sobre el coronavirus segueixen sortint a la llum al mateix temps que avança la pandèmia. En els últims dies s'ha publicat un nou estudi sobre les variants del SARS-CoV-2 al Regne Unit i la procedent de Sud-àfrica, en què es pronostica que les vacunes que hi ha avui dia per a la població i alguns anticossos poden tenir menys eficàcia per eliminar aquestes soques.

 

Els avenços de l'estudi, publicats aquest dimarts 9 de març a la prestigiosa revista científica 'Nature', es veuen confirmats després de sortir públicament els resultats de la vacuna Novavax. La farmacèutica va explicar el passat 28 de gener que la vacuna posseïa una eficàcia de prop del 90% en les proves de l'empresa al Regne Unit, encara que en el cas de l'assaig realitzat a Sud-àfrica, un país on la major part dels contagis per Covid-19 eren provocats per la variant B.1.351, tan sols era del 49,4%.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

L'estudi que alarma la comunitat científica

«El nostre estudi i les noves dades de l'assaig clínic demostren que el virus es desplaça en una direcció que l'ajuda a escapar de les nostres actuals vacunes i teràpies dirigides contra la proteïna pic del virus. Si la propagació desenfrenada del virus continua i s'acumulen més mutacions crítiques, pot ser que estiguem condemnats a perseguir contínuament el SARS-CoV-2 en evolució, com hem fet durant molt de temps amb el virus de la grip», diu l'estudi.

 

«Aquestes consideracions exigeixen que aturem la transmissió del virus tan aviat com sigui factible, redoblant les nostres mesures de mitigació i accelerant el desplegament de la vacuna», exposa en aquest estudi David Ho, científic de la Universitat de Columbia dels Estats Units.

 

Augmenta la preocupació per la variant sud-africana

Tant David Ho com la resta del seu equip d'investigació van trobar que els anticossos de les mostres de sang realitzades a persones que es van vacunar amb la dosi de Moderna o Pfizer tenien una menor eficàcia per acabar amb les dues variants: la B.1.1.7 , sorgida fa sis mesos a Anglaterra, i la B.1.351, que va aparèixer a Sud-àfrica a finals de l'any passat. Si parlem de la variant del Regne Unit, la neutralització va baixar en unes 2 vegades, i contra la de Sud-àfrica, la neutralització baixar en 6,5 i 8,5 vegades.

 

«És poc probable que la pèrdua d'aproximadament 2 vegades de l'activitat neutralitzadora contra la variant de Regne Unit tingui un impacte advers a causa del gran matalàs d'activitat residual d'anticossos neutralitzadors, i ho veiem reflectit en els resultats de Novavax, on la vacuna va ser un 85,6% efectiva contra la variant de Regne Unit», confessa Ho.

 

Què passa amb la variant trobada al Brasil?

Els resultats de l'estudi d'Ho sobre l'absència d'activitat neutralitzant contra la variant de Sud-àfrica alerten els científics. «La caiguda de l'activitat neutralitzadora contra la variant sud-africana és apreciable, i ara estem veient, basant-nos en els resultats de Novavax, que això està causant una reducció de l'eficàcia protectora», exposa Ho.

 

A més, aquest estudi no va tenir en compte la variant trobada al Brasil, també coneguda com a B.1.1.28, encara que, en ser semblants les mutacions dels extrems de les variants del Brasil i Sud-àfrica, el científic assegura que la variant brasilera hauria d'actuar de manera molt semblant a la de Sud-àfrica.

 

En un altre ordre de coses, l'estudi acabat de publicar també va verificar que alguns anticossos monoclonals utilitzats a dia d'avui per curar els pacients de Covid-19 podrien no ser vàlids contra la variant sud-africana. A més, en concordança amb els resultats registrats amb plasma de pacients que es van encomanar en una fase prèvia de la pandèmia, la variant B.1.351 de Sud-àfrica posseeix el poder de provocar una reinfecció de virus.