La ciutat gran amb el risc de rebrot més alt de tot Catalunya

Els indicadors de la pandèmia s'han convertit en clars protagonistes de la història menys agradable viscuda des de fa molt temps al país. El coronavirus es convertia ja fa més d'un any en un veritable malson, que encara dura després de mesos intentant despertar-ne. Els ciutadans continuen complint amb impotència les restriccions i mesures anticovid i les autoritats sanitàries intenten redirigir una estratègia de vacunació que és l'esperança de tots, però que no avança com s'esperava.

 

Mentre creixen els problemes amb els fàrmacs de Janssen i AstraZeneca, que eren vitals per a aconseguir la immunitat de grup de cara a l'estiu, la quarta onada de coronavirus manté el país en alerta. A Catalunya, com en la majoria de comunitats, els indicadors i dades continuen a l'alça i la pressió als hospitals és una realitat, així com la por a un imminent col·lapse de les UCI.

 

Però com al llarg de tot el transcurs de la pandèmia, la incidència del virus varia per diversos factors en funció dels territoris, fet pel qual en alguna ocasió s'ha arribat a decretar confinament perimetral en només un municipi o una comarca. Això també explica que Catalunya optés de nou pel confinament comarcal, que ara Salut estudia canviar pel de regions sanitàries. Però, on és més alt el risc de rebrot ara mateix a Catalunya?

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La ciutat gran amb el risc de rebrot més alt de tot Catalunya

Si parlem de municipis catalans amb una població superior als 50.000 habitants, és a dir, de ciutats grans, Manresa se situa al primer lloc pel que fa a dos índexs de la pandèmia. La capital de la Catalunya central és la ciutat gran amb el risc de rebrot més alt de tot el territori català. Però no només preocupa per la xifra concreta de risc de rebrot que registrava, per exemple, en l'última actualització de dades, sinó pel gran creixement que experimenta dia a dia.

 

El passat dimarts, sense anar més lluny, Salut publicava un risc de rebrot de 752 punts a Manresa, però el dia anterior era de 648. Per tant, l'indicador creixia ni més ni menys que 100 punts en només 24 hores. I la cosa no acaba aquí. Si retrocedim una mica més en el temps, comprovem que el passat 8 d'abril el risc de rebrot a la capital del Bages era de 452 i, el dia 5, de 234 punts. Per tant, en qüestió de cinc dies, l'índex pràcticament s'ha triplicat.

 

Manresa, per tant, preocupa, i no només pel risc de rebrot. Hi ha un altre indicador que situa la capital catalana al pòdium que tot municipi català desitja evitar. Es tracta de la velocitat de transmissió, que aquest dimarts situava la capital del Bages com a segona ciutat catalana de més de 50.000 habitants que en té un valor més elevat, amb un 2,2, només per darrere de Vilanova i la Geltrú, que en registrava un 2,71. Què significa, en concret, aquesta dada? Que a Manresa, cada deu positius en coronavirus contagien 22 persones.

 

Pel que fa a contagis, a Manresa, la setmana del 28 de març al 3 d'abril es van confirmar 104 nous casos mitjançant PCR i test d'antígens, i la setmana del 4 al 10 d'abril se'n van registrar 166 de nous, dades que es tradueixen en un creixement de contagis de coronavirus del 60% a la ciutat. Caldrà esperar i analitzar com evolucionen diàriament aquests indicadors per veure si Manresa aconsegueix guanyar la partida al virus.