Catalunya Diari

La clau per diferenciar un senzill refredat del coronavirus

Una investigació d'un grup europeu d'experts de trastorns d'olfacte explica quines són les principals diferències

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
La troballa pot ser clau per discriminar entre els pacients de Covid-19 i les persones amb un refredat | ACN

Com diferenciar la pèrdua d'olfacte d'un senzill refredat a la d'una infecció per Covid-19? Una nova investigació d'un grup europeu d'experts de trastorns d'olfacte explica quines són les principals diferències. L'estudi, publicat per la revista científica 'Rhinology', és el primer a comparar com les persones que pateixen trastorns en el gust i l'olfacte a causa del coronavirus difereixen d'aquells que tenen aquests símptomes a causa de diferents infeccions del tracte respiratori superior.

Les principals diferències

Segons l'estudi, les principals diferències trobades són en què els pacients amb coronavirus, tot i patir pèrdua d'olfacte, poden respirar lliurement, no tendeixen a tenir el nas tapat o gotejant i no poden detectar sabors dolços o amargs. Aquests descobriments donen suport a la teoria que la Covid-19 infecta el sistema nerviós central i el cervell.

«La pèrdua d'olfacte i gust és un símptoma prominent de la Covid-19, malgrat també ser un símptoma comú de tenir un refredat fort. Volíem saber exactament què diferencia la pèrdua d'olfacte de la Covid-19 amb el tipus de pèrdua d'olfacte que es pot tenir amb un refredat o el nas tapat», explica l'investigador principal, Carl Philpott.

Per portar a terme aquest estudi, els investigadors van fer proves d'olfacte i gust a 10 pacients infectats per la Covid-19, 10 persones amb refredats forts i un grup de control de 10 persones sanes, tots aparellats per edat i sexe. Els científics van trobar que la pèrdua d'olfacte era molt més profunda en les patents de coronavirus. D'aquesta manera, eren menys eficaços per identificar olors i no eren capaços d'identificar sabors dolços o amargs.

«Això és molt emocionant perquè significa que les proves olfactives i gustatives podrien utilitzar-se per discriminar entre els pacients de Covid-19 i les persones amb un refredat o una grip regular. Tot i que aquestes proves no podrien substituir als instruments de diagnòstic formals poden ser una alternativa quan no es disposa de proves convencionals o quan es necessita una detecció ràpida, en particular en el nivell d'atenció primària, en els departaments d'emergència o en els aeroports», assenyala l'investigador en l'estudi publicat.


Comentaris

envia el comentari