Catalunya Diari

Comença la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera

L'objectiu és minimitzar el risc d'ignició que suposa la propagació del borrissol que es genera en pollancres o àlbers

El Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), el Cos d’Agents Rurals i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han posat en marxa la campanya per prevenir els incendis forestals originats pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, sobretot el pollancre o l’àlber. L’operatiu ha començat aquesta setmana a les comarques de Lleida i acabarà a principis de juny a la part més oriental del territori.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Aquesta campanya es fa des del 2011 i preveu actuar especialment en llocs d’afluència de gent, com carreteres, marges de camins o àrees recreatives. Els treballs se centren a aplicar aigua sobre el terreny cobert de borrissol i la clausura temporal de barbacoes en àrees recreatives on hi hagi acumulació d’aquestes llavors. L’operatiu compta amb prop de 50 agents del Cos d’Agents Rurals, així com amb personal del GEPIF i membres de les ADF que fan treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol, minimitzar l’oxigen, i reduir-ne el risc d’ignició.

 

 

Aquesta campanya preveu actuar a les comarques del Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, l’Anoia, el Solsonès, el Bages, el Berguedà, Osona, la Noguera, el Segrià, l’Alt Penedès, el Baix Ebre i la Ribera d’Ebre. Precisament, el darrer cap de setmana es va produir un incendi a Seròs a la comarca del Segrià, que va afectar unes 46,50 hectàrees de bosc de ribera, segons dades provisionals. La principal hipòtesi dels Agents Rurals és que l’origen hauria estat l’activitat d’una acampada il·legal (vinculada a l'activitat piscícola) en un indret amb acumulació de borrissol de xop o pollancre.

 

 

Borrissol inflamable

La pol·linització del pollancre (Populus nigra) allibera unes llavors minúscules amb llargs pèls cotonosos. En zones on hi ha molts exemplars d’aquest tipus d’espècie es creen grans catifes blanques molt inflamables, cosa que incrementa exponencialment el risc d’incendi quan aquestes zones conflueixen amb l’activitat humana.


Comentaris

envia el comentari