Catalunya Diari

Comença la vacunació contra la Covid a les presons catalanes

Durant les properes setmanes es subministrarà el vaccí a 550 treballadors

Pla obert d'un sanitari treballador a Brians 2 rebent la vacuna contra la covid-19
Comença la vacunació a les presons amb el personal sanitari i penitenciari de les unitats covid-19 | LleidaDiari.cat

Els departaments de Salut i Justícia han iniciat aquest divendres la campanya de vacunació contra la covid-19 a les presons. Un dispositiu que inicialment s'adreça al personal sanitari i al penitenciari de les unitats covid, així com a les infermeres i als professionals de les unitats d'atenció a la salut mental. En total, està previst oferir el vaccí a 550 treballadors.

«Fins ara hem passat situacions complexes i avui fem un pas més, molt important», ha destacat a l'ACN el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. La campanya ha començat pels centres penitenciaris Brians 1 i 2, i les setmanes vinents es desplegarà a la resta de presons catalanes.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Desenes de treballadors han fet cua des de mig matí a les infermeries de Brians 1 i 2 per rebre la primera dosi contra la covid-19. «És molt important haver arrencat ja, prioritzant un personal que considerem essencial perquè fa una tasca molt complicada», ha subratllat Calderó, recordant que el vaccí s'està subministrant als professionals del CatSalut que treballen a les presons, i a tots els treballadors penitenciaris de les infermeries, de les unitats covid –tant de presons com els centres educatius de justícia juvenil- i de les unitats de Salut Mental.

S'adreça a prop de 250 funcionaris penitenciaris

El pla de vacunació d'aquesta primera fase s'adreça a prop de 250 funcionaris penitenciaris i a 300 sanitaris del conjunt de presons catalanes. Després dels centres ubicats a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), es preveu continuar per Puig de les Basses, a Figueres. Seguidament, distribuirà la vacuna a la resta de presons i al centre educatiu l'Alsina.

Calderó ha detallat que a tots aquests centres se seguirà l'esquema de Brians 1 i 2, prioritzant el personal més exposat a la covid-19. En una segona fase, ha garantit que es subministrarà la vacuna a la resta de professionals i també als interns. El calendari i l'ordre dels següents grups, però, és pendent d'una planificació que està acabant de perfilar Salut.

Actualment, entre els interns hi ha prop de 70 casos positius de coronavirus, els quals s'aïllen a les infermeries i a les unitats covid. Calderó ha celebrat la baixa incidència de la malaltia entre els gairebé 8.000 presos del sistema penitenciari.

Mesures de seguretat per preservar la salut dels professionals

«S'ha treballat amb mesures de seguretat per preservar la salut dels professionals, els interns i les seves famílies, sobretot buscant l'equilibri per garantir els drets dels presos», ha explicat. Calderó s'ha mostrat satisfet amb la contenció que s'ha aconseguit, però ha demanat «no abaixar la guàrdia» davant la nova onada de la pandèmia.

En paral·lel al pla de vacunació, Justícia i Salut estan preparant un cribratge massiu de covid-19 entre tots els funcionaris i treballadors de presons de cara a les setmanes vinents. Serà la segona vegada que es desplega un testatge generalitzat entre aquests professionals per constatar la incidència del coronavirus i tallar eventuals cadenes de transmissió.


Comentaris
Miquel
També les presons primer que la gent gran? Redéu quina merda!

envia el comentari