Contratemps amb la vacuna d’Oxford per un segon voluntari que presenta complicacions neurològiques

Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19

Els assajos de la vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford ha patit un contratemps | Europa Press

La vacuna del coronavirus que està desenvolupant la Universitat d’Oxford en col·laboració amb la farmacèutica AstraZeneca ha patit un contratemps en la seva tercera fase d’assajos clínics.

 

La companyia ha informat a través d’un comunicat que un dels voluntaris que va provar la vacuna presenta problemes neurològics «sense explicació». El text es podia llegir a ‘The New York Times’, on s’informava que no estava demostrat que aquesta reacció hagi estat per la injecció de la vacuna.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

No està confirmat que hagi estat un efecte secundari de la vacuna

De fet, una investigació externa a la Universitat i a l’empresa ha explicat que és «poc probable» que aquestes patologies siguin a causa de la vacuna de la Covid-19. Tot i això, alguns experts dubten que aquestes declaracions siguin certes. És el cas de Paul Offit, professional de la Universitat de Pennsilvània dels Estats Units, qui assegura no tenir clar com han determinat que aquesta malaltia no ha tingut res a veure amb l’aplicació de la vacuna i posen en dubte les conclusions britàniques.

 

La farmacèutica AstraZeneca ja va fer una prova amb milers de voluntaris al Regne Unit on els resultats van ser satisfactoris. Poc després, van començar els assajos de la vacuna als Estats Units, Brasil i Sud-àfrica. La vacuna de la Universitat d’Oxford és la més confiable per la Unió Europea, raó per la qual ja ha encarregat milions de dosi pels ciutadans dels diferents països tot i que encara no ha estat comprovada com una cura fiable.
 

Els assajos ja van ser interromputs per un altre voluntari malalt

La setmana passada la Universitat d’Oxford va anunciar que reprenia l’assaig de la vacuna després d’haver-ho d’interrompre per un cas similar. En aquell moment, 'AstraZeneca' va anunciar que havia decidit interrompre l'assaig de la vacuna que desenvolupa contra la Covid-19 a causa de l'aparició d'«una malaltia potencialment inexplicable» en un dels participants d'aquest, un moviment que l'empresa descrivia com a «rutinari».

 

Per la seva banda, aquests dos casos puntuals de pacients que desenvolupen efectes secundaris res tenen a veure amb els resultats dels assajos de Rússia. Un 14% dels voluntaris que van accedir a participar en els assajos clínics de la vacuna russa contra el coronavirus, coneguda com a Sputnik V, han patit efectes secundaris, entre els que figuren febre i dolor muscular. Tal com va informar el ministre de Sanitat rus, Mikhaïl Murashko, «Van ser vacunades més de 300 persones. Un 14% d'ells tenen queixes menors de debilitat, dolors musculars menors durant el dia i alguna vegada tenen febre».