Crida per aconseguir voluntariat per vigilar els ous de tortuga babaua de la platja del Miracle de Tarragona

Sis entitats ecologistes busquen voluntariat per vigilar els ous que una tortuga babaua va posar la nit de divendres a dissabte a la platja llarga de Tarragona. El rèptil en va posar 99, dels quals dos es van trencar i una quinzena els van agafar tècnics de la Generalitat per posar-los en una incubadora per garantir-ne i estudiar-ne el desenvolupament.

 

La vuitantena restants són sota la sorra, en un espai delimitat per la Guàrdia Urbana de Tarragona i que està vigilat per voluntariat, que fan torns de dues hores al matí i quatre a la tarda. De moment són uns 35, però les organitzacions confien a arribar al centenar durant l'estiu, ja que també necessiten persones per pentinar les platges per si hi ha més tortugues que fan nous nius.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Andrea Córdoba, coordinadora de voluntariat i comunicació de l'Associació Mediambiental La Sínia, ha reconegut que estan satisfets amb la resposta que han tingut fins ara, però que els calen més mans. «Caldrà venir a vigilar i també fer itineraris per les platges per detectar l'arribada de noves tortugues», ha indicat.

Crida per aconseguir voluntariat per vigilar els ous de tortuga babaua de la platja del Miracle de Tarragona

Crida per aconseguir voluntariat per vigilar els ous de tortuga babaua de la platja del Miracle de Tarragona | LleidaDiari.cat

 

Cada estiu a les platges tarragonines

Les entitats que fan aquesta tasca són, a més de La Sínia, Gepec, Ecologistes En Acció, Greenpeace, GATA i Salvem la Platja Llarga. La consellera de Medi Ambient de Tarragona, ha qualificat «d'imprescindible» la seva tasca, ja que l'administració no té prou recursos per fer-la. Aquesta campanya de voluntariat es fa cada estiu a les platges tarragonines des del 2015. Miguel ha reiterat la necessitat de trucar al 112 si es veu alguna tortuga posant ous a la platja.

 

Uns 60 dies

El procés d'incubació dels ous és d'uns 60 dies, segons ha detallat Laureà Giné, cap de la secció de biodiversitat i medi ambient del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona. Giné ha explicat el procés de nidificació i incubació: «La tortuga babaua té una mena de sensors de temperatura al morro. Quan troba un lloc adient excava un clot a la sorra d'entre 30 i 50 centímetres de profunditat, amb una càmera a baix. Quan el té fet, posa els ous, els tapa i després fa moviments per dissimular el niu i se'n va».

 

Giné ha afirmat que la tortuga babaua «és habitual a les nostres costes», però ha apuntat que és «significatiu» que ara busqui nous llocs de nidificació a la mediterrània, especialment a Itàlia, les balears i la costa de la península. «Se sospita que és per l'increment de les temperatures del Mediterrani, tot i que s'està estudiant», ha valorat.