Catalunya Diari

Demanen implantar un certificat covid digital per treballar i accedir a residències per a gent gran

La patronal vol que s'estableixi un passaport sanitari específic per accedir a qualsevol recurs assistencial

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha reclamat a la Generalitat que estableixi un certificat covid digital específic per al sector d'atenció a la gent gran en situació de dependència. Aquest certificat hauria de fer les funcions de passaport sanitari i seria obligatori per a professionals i familiars en contacte amb persones dependents.

L'ACRA ha defensat que aquesta eina permetria protegir «encara més» un dels col·lectius més vulnerables. La presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, ha afirmat que es parla molt del respecte a la decisió de no vacunar-se, però s'ha preguntat on està el respecte o el dret que té un familiar que està en una residència que l'atengui una persona vacunada.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Com podem garantir una plena seguretat si hi ha familiars no vacunats que accedeixen a un centre residencial?», s'ha preguntat també Pascual. La patronal ha apuntat que, segons dades del Departament de Salut, les xifres de no vacunats van del 6% dels professionals de residències fins al 26,5% dels majors de 12 anys en l'entorn comunitari. L'ACRA ha alertat sobre els riscos d'aquesta situació ara que es flexibilitzen les mesures per accedir als centres residencials.

Una sanitària jugant als escacs amb una dona gran
ACRA reclama implantar un certificat covid digital per treballar i accedir a residències per a gent gran | Xarxa Santa Tecla

Pimec proposa suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat covid

Cal recordar que el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha proposat aquesta setmana suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat covid. En una entrevista a RAC1, Ginesta ha dit que si el treballador decideix ni vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball, és a dir «ni col·laborar en l'interès comú ni en la salut de tothom», caldria suspendre «el contracte de treball i la persona deixi de rebre el seu salari».

L'exsecretari general de Treball ha afegit que seria feina de les administracions «buscar alternatives per protegir» aquestes persones. «No estem d'acord que aquest dret individual –de no vacunar-se– sigui a costa d'exposar altres companys o les empreses a un major risc de contagi», ha afirmat.


Comentaris

envia el comentari