Catalunya Diari

El deute públic d'Espanya es dispara al març fins als 1,39 bilions d'euros, un 125,3% del PIB

El deute se situa en 1,39 bilions d'euros, un 125,3% del PIB

El deute públic de l'Estat a finals del primer trimestre es va situar en els 1,393 bilions d'euros, un 13,7% més respecte al mateix període de l'exercici anterior, arran de la crisi de la covid-19. El deute equival al 125,3% del PIB espanyol, un nou rècord històric, segons les dades avançades aquest dimarts pel Banc d'Espanya.

L'increment del passiu respon, en bona part, a un augment del deute de l'administració central. A finals del primer trimestre, el seu deute es va situar en 1,21 bilions d'euros, un 11,1% més en termes interanuals. A les comunitats autònomes, en canvi, el deute va incrementar-se un 3% respecte a l'any passat, fins als 307.000 MEUR. Pel que fa als ajuntaments, el deute es va reduir un 3%, fins als 22.000 MEUR.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En termes absoluts, el deute al conjunt de l'Estat va créixer en 168.176 MEUR. Per altra banda, la ràtio deute/PIB va incrementar-se més de vuit punts, després de tancar el 2020 amb un deute equivalent al 117,1% del PIB. A banda de l'administració central, les administracions de la Seguretat Social també van impulsar el creixement del deute. A finals del primer trimestre, el passiu en aquests organismes es va situar en els 85.000 MEUR, el que suposa un increment del 55,1% en termes interanuals.

Imatge amb diversos bitllets i monedes d'euro
El deute públic d'Espanya es dispara al març fins als 1,39 bilions d'euros, un 125,3% del PIB | Pixabay

Destaca l'evolució del deute en la categoria 'altres unitats de l'administració central'

També destaca l'evolució del deute en la categoria 'altres unitats de l'administració central', que inclou organismes com el Banc Financer d'Estalvis (BFA), el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) o el Fons d'Amortització del Dèficit Elèctric (FADE), entre d'altres. En aquest cas, el deute al tancament del mes de març va ser de 57.000 MEUR, més del doble (+125%) respecte al mateix període de l'any passat.

De fet, les dades del deute incorporen per primera vegada el deute d'uns 34.000 milions de la Sareb, el banc dolent, després d'un canvi exigit per l'Eurostat. Segons fonts del Ministeri d'Economia, el mes de març sol ser un període amb una ràtio de deute més elevada per la tendència a intensificar les emissions durant el primer trimestre, abans de l'important venciment del mes d'abril.

En aquest sentit, des de Madrid apunten que la ràtio deute/PIB s'anirà ajustant a la baixa i que la dada de finals d'any serà inferior a la d'aquest primer trimestre. De fet, les mateixes fonts consideren que les xifres actuals són compatibles amb la previsió de l'executiu espanyol de tancar el 2021 amb un deute del 119,5%.


Comentaris

envia el comentari