Una dieta rica en polifenols millora la síndrome de l'intestí permeable en gent gran, segons un estudi de la Universitat de Barcelona i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment (CIBERFES). L'augment de la permeabilitat s'associa a factors com l'envelliment, les al·lèrgies alimentàries i les dietes no saludables.
Aquesta alteració provoca una disminució de la integritat de la barrera intestinal, que facilita el pas de substàncies potencialment tòxiques a la sang i que es relaciona amb malalties cròniques com diabetis, les cardiovasculars i fins i tot l'Alzheimer. Menjar fins a tres porcions diàries de poma, cacau, te verd, nabius o taronges produeix canvis en la microbiota intestinal i millora la permeabilitat.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
Aquest estudi europeu, emmarcat dins de la Joing Programming Initiative – A Healthy Diet for a Healthy Life (JPIHDHL), es va dur a terme en persones de més de seixanta anys que van ingerir una dieta rica en polifenols durant vuit setmanes.
La microbiota i la permeabilitat intestinal
Els investigadors han estudiat la relació existent entre el metabolisme dels components de la dieta, la microbiota i la permeabilitat intestinal, tot analitzant els canvis que produeix una alimentació rica en polifenols en la microbiota dels participants en el treball.
L'anàlisi de les mostres plasmàtiques i fecals va indicar que un augment dels metabòlits sèrics està relacionat amb el consum de polifenols. Per exemple, la teobromina i les metilxantines –derivades del cacau i el te verd- es relacionen positivament amb bacteris productors de butirat (un àcid gras de la flora intestinal), i inversament amb la zonulina, una proteïna que està relacionada amb la permeabilitat intestinal, expliquen els autors.
Canviar l'alimentació
L'estudi apunta que els canvis en l'estil de vida i l'alimentació resulten decisius com a estratègia de prevenció de l'intestí permeable associat a l'envelliment o a les malalties cròniques. Un major consum de fruites, verdures i aliments com els descrits en aquest treball proporcionen fibra i polifenols que podrien ajudar a contrarestar el deteriorament de la permeabilitat per causa de l'edat avançada, apunta Cristina Andrés-Lacueva.
El treball s'ha dut a terme amb la col·laboració del Quadram Institute (Regne Unit) i les universitats de Milà i de Perusa (Itàlia). Els resultats s'han publicat a 'Clinical Nutrition'.