Catalunya Diari

Dincat exigeix a prioritzar la vacunació amb tercera dosi de les persones amb discapacitat intel·lectual

El sector afirma que les famílies i les entitats que els acompanyen estan angoixades

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, exigeix al Ministeri de Sanitat que prioritzi «immediatament» totes les persones amb discapacitat intel·lectual a l'hora d'administrar la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19.

L'organització ho justifica pel risc més gran de contraure el virus per part d'aquest col·lectiu i perquè moltes de les persones tenen patologies associades que les fa més vulnerables de desenvolupar casos greus. En paral·lel, demana que els professionals que se'n cuiden i els familiars que conviuen amb persones amb discapacitat intel·lectual també siguin prioritzats a l'hora de rebre la tercera dosi.

Les famílies i les entitats que els acompanyen estan angoixades

«Les persones del col·lectiu, així com les famílies i les entitats que els acompanyen estan angoixades, a l'espera que s'atengui aquesta sol·licitud», ha indicat Carles Campuzano, director de Dincat. Segons ell, saben que la Generalitat ho ha defensat i no entenen per què el Ministeri de Sanitat no inclou el col·lectiu entre els grups prioritaris. D'altra banda, Dincat reitera que cal desplegar una reforma legal perquè la vacunació sigui obligatòria per als professionals que atenen col·lectius de risc.

Sanitari vacunant una persona.
Dincat exigeix a Sanitat prioritzar la vacunació amb tercera dosi de les persones amb discapacitat intel·lectual | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

Els CAPs han batut rècords de visites pel coronavirus durant aquesta sisena onada

Els CAPs han batut rècords de visites pel coronavirus durant aquesta sisena onada, dominada per l'òmicron. Prop de 100.000 persones van requerir dilluns atenció mèdica primària per la covid-19, més del doble que durant el pic de l'anterior onada. Davant d'aquesta situació de «saturació», el Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) demana que s'activi un sistema de baixes «autojustificades» per evitar que pacients lleus amb malalties com la covid-19, grip o gastroenteritis hagin de recórrer als CAPs per cursar la baixa.

«Un diagnòstic positiu de covid hauria d'anar acompanyat d'una baixa i, així, alliberar-nos a nosaltres de la tasca burocràtica», proposa a l'ACN Nani Vall-llossera, membre del FoCAP i metgessa del CAP Bon Pastor, a Barcelona. Per tal de descongestionar l'Atenció Primària, sotmesa a una gran pressió assistencial per l'auge de casos d'òmicron, el FoCAP suggereix prioritzar els professionals dels CAPs per a finalitats mèdiques i descarregar-los de tràmits com les baixes laborals.


Comentaris

envia el comentari