Catalunya Diari

Cavalls disfressats de zebres per descobrir la funció de les seves ratlles

Un estudi liderat per Tim Caro, de la Universitat de Califòrnia, ha esbrinat aquest misteri que ha deixat ben sorprès als seus impulsors, ja que es tracta d’un mecanisme de defensa

Imatge d'un dels cavalls disfressats de zebra
Imatge d'un dels cavalls disfressats de zebra | Universitat de Bristol

A vegades, les investigacions al voltant del comportament del medi ambient i dels animals que hi viuen poden ser ben curioses i rebuscades, però acaben donant resultats força interessants. És el cas d’un estudi que s’ha dut a terme recentment a càrrec de Tim Caro, de la Universitat de Califòrnia, que ha consistit en disfressar cavalls de zebres per tal d’esbrinar la funció de les ratlles característiques d’aquest animal.  Una notícia ben curiosa ara que arriba carnaval per veure que no només els humans ens difressem.

Els resultats han estat molt sorprenents, ja que indiquen que les ratlles són un mecanisme de defensa per tal de protegir-se de les mosques i de les seves picades. Segons el portal ‘Science Alert’, l’estudi no és nou en aquest camp, però sí que ofereix informació nova sobre per què les mosques són tres vegades més freqüents al damunt dels cavalls que no pas de les zebres. 

Imatge d'una zebra a l'Àfrica
Les ratlles de les zebres allunyen els insectes | Arxiu

 

Les ratlles confonen als insectes

Segons indica l’estudi, les ratlles confonen més als insectes i disminueixen la seva capacitat per controlar el vol. Els resultats finals van concloure que, un cop els cavalls comptaven amb les seves vestimentes de ratlles, els insectes s’apropaven amb la mateixa freqüència a les dues espècies animals.

A més, els tàbacs que s’apropaven a les zebres o als cavalls ratllats no controlaven el seu vol ni la seva desacceleració quan s’apropaven als animals, mentre que si que tenien aquest control quan tenien al davant un cavall normal pel seu color uniforme. «Sovint les mosques simplement xocaven contra les zebres però fallaven a l’hora de posar-se al seu damunt o de sortir volant», explica Caro.

Els investigadors han disfressat de zebra diversos cavalls
Els investigadors han disfressat de zebra diversos cavalls | BBC

 

Els cavalls disfressats, la part simpàtica de l’estudi

Sens dubte, la part més simpàtica i divertida de l’estudi pels seus impulsors va ser la de disfressar els cavalls de zebra. Una imatge graciosa que també ha fet somriure a molta gent a través de les xarxes socials, ja que es pot observar a un cavall amb un vestit de ratlles i amb el cap descobert.

De fet, els resultats també indiquen que les mosques s’instal·laven igualment als caps dels cavalls rallats que als dels cavalls normals, deixant palès que la disfressa funcionava. No obstant, els investigadors apunten que és possible que les ratlles de les zebres tinguin altres funcions més enllà de protegir els animals dels insectes.

  


Comentaris

envia el comentari