Salvador Illa confirma que 2 laboratoris espanyols estan preparats per a produir la vacuna de la Covid

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Salvador Illa ha avançat que 2 laboratoris espanyols han arribat a acords per a la producció de la vacuna de la Covid-19 | Europa Press

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat aquest dimecres que dos laboratoris espanyols ja han aconseguit arribar a acords per a la producció de dues vacunes contra la Covid-19. Aquests són la planta Rovi Pharma, a Madrid, que proporcionarà la capacitat d'ompliment i envasat de la Companyia Moderna, i Zendal que contempla la producció de l'antígen a la seva fàbrica de Pontevedra.

 

Malgrat això, segons ha avançat El País, una tercera companyia, Viralgen Vector Core amb base a Sant Sebastià també ha anunciat que fabricarà la vacuna que està sent desenvolupada per Mass General Brigham. El socialista també ha assenyalat que aquesta segona onada de la malaltia és «substancialment diferent» de la primera, principalment perquè és de «menor intensitat i velocitat», a més d'afectar una població més jove i presentar un percentatge més alt d'asimptomàtics. 

 

«Cal estar preparats per a tots els escenaris»

Durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés, Illa ha insistit que això no significa que s'hagin de «minimitzar els riscos» i que «cal estar preparats per a tots els escenaris». En aquest sentit, ha instat a «reforçar» l'atenció primària, «on recauen la major part dels diagnòstics». Illa també ha dit que la situació no és igual a totes les CCAA i que no totes les comunitats estan en «ascens».

 

De fet, ha detallat que algunes com l'Aragó o Catalunya, que a l'estiu van registrar increments, «ara es troben en descens o a l'altiplà». «Madrid constitueix la principal preocupació en aquests moments», ha afegit. Durant la seva intervenció, Illa ha avançat que ja s'està perfilant l'estratègia de vacunació de la Covid-19 quan hi hagi una vacuna disponible. El ministre ha detallat que es farà de manera seqüencial, prioritzant els col•lectius més vulnerables.

 

«L'accés general a la vacuna encara tardarà algun temps», ha dit, tot afegint que cal interioritzar que la mascareta, el distanciament social i les mesures d'higiene «ens acompanyaran alguns mesos». Illa també ha recordat que cal «aplicar les mesures de prevenció i detectar i aïllar precoçment els casos positius per trencar la cadena de transmissió» que és el «principal escut que tenim per frenar el virus fins que no tinguem vacunes».