Catalunya Diari

Al 2050 hi haurà més residus plàstics que peixos

L'honoris causa Damià Barceló alerta del seu augment arran de la COVID-19

El passat dimecres 23 de juny es va investir al senyor Damià Barceló Cullerès com a nou doctor honoris de la Universitat de Lleida. Una de les dades que ha donat el director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i doctor en química analítica, ha estat que al 2050 es calcula que hi haurà més residus de plàstic que peixos i ha alertat del volum de producció i consum de plàstic al món. De fet, en conseqüència de la Covid-19, aquestes xifres han empitjorat per l’ús massiu de mascaretes, guants, material mèdic...

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Tots sabem que la detecció del virus es fa per PCR, però el que no sabem és que cada mesura genera 37 grams de plàstic. Així, fins l'agost del 2020 s'havien generat 15.000 tones de plàstic a tot el món només deguts als PCRs», ha explicat. La solució està en eliminar els plàstics d’un sol ús, que sigui més biodegradable i que la societat s’impliqui.

Un moment de la investidura - Imatge del 23 de juny 2021
Un moment de la investidura | Universitat de Lleida

Efectes negatius del canvi climàtic

El director de l'ICRA també ha parlat sobre els efectes negatius del canvi climàtic, ja que «no tot el que passa a l'aigua, sobretot els efectes en els organismes és culpa de la química». La disminució dels cabals d'aigua per la sequera i l'augment de la temperatura farà que la contaminació als rius sigui més elevada.

Durant  el seu discurs: Contaminants i qualitat de l'aigua: el repte urgent d'una visió global i local, el director de l'ICRA ha repassat la seva carrera científica centrada en la identificació i els efectes de nous contaminants i en l'avaluació de tecnologies per reduir d'aquesta contaminació. 

La seva carrera professional 

Damià Barceló Cullerés, natural de Menàrguens i germà de l'escriptor mort prematurament, Joan Barceló. El defineixen com a curador incansable de l'obra del seu germà Joan, tot anunciant els actes que en motiu de l'Any Barceló tindran lloc a la UdL la propera tardor.

És professor investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC a Barcelona i professor també a la Universitat King Saud (Aràbia Saudita) i compta amb diversos premis com el Premi Jaume I de Protecció Ambiental (2007), el Premi Internacional Príncep Sultà Bin Abdulaziz de l'Aigua d'Aràbia Saudita (2012), i el Premi Ambiental Internacional Recipharm (2012) i és doctor honoris causa per la Universitat de Ioannina (Grècia). La seva carrera investigadora s'ha centrat en la qualitat de l'aigua, particularment en el desenvolupament de mètodes per monitorar la contaminació orgànica dels anomenats contaminats emergents.


Comentaris

envia el comentari