Catalunya Diari

Salut planteja augmentar el preu del tabac de 'liar'

És una de les mesures que s'estudien per reduir el consum de tabac

Salut planteja augmentar el preu del tabac de 'liar' | Twitter

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha proposat diverses mesures per combatre el tabaquisme en la població dins la nova Llei d'Addiccions. Fa un parell de setmanes es va plantejar augmentar el preu del tabac i establir un preu mínim, ara es proposa també encarir el tabac de picadura i eliminar les marques dels paquets.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Hi ha hagut un canvi de consum en el tabac de picadura

Després d'haver plantejat un augment de preu del tabac, també s'ha proposat incrementar el preu de la picadura, que té molts consumidors perquè és més econòmic. Segons Vergés, «el preu té incidència en el consum», motiu pel qual la majoria de joves consumeixen tabac de 'liar' en lloc de cigarretes. La consellera assegura que «la millor mesura que podem impulsar és aconseguir que la gent jove no comenci a fumar»

El 2017, un 24% de la població catalana era fumadora, el 2018, un 25,6%, segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), que també demostra un augment de consum entre els joves. Per evitar que aquest creixement vagi a més de manera progressiva, el Departament de Salut prepara una nova Llei d'Addiccions més estricta per limitar i reduir el consum de tabac.

A banda de  les mesures que s'aplicaran a Catalunya, la consellera vol proposar mesures d'àmbit estatal malgrat no tenir-ne la competència. «Allà on anem tenim incidència i veu, també plantejarem paquets de tabac neutres, sense la marca. Ho hem d'anar dient encara que no sigui inicialment competència nostra», assegura Vergés.

El Departament de Salut prepara una nova Llei d'Addiccions més estricta per limitar i reduir el consum de tabac | Cedida.

Eliminar les marques dels paquets de tabac és competència de l'Estat

La consellera de Salut proposa aplicar la mesura dels denominats paquets neutres, que no tenen marca, només un color estàndard, amb les fotografies d'advertència més grans i sense cap mena d'estratègia de màrqueting. Aquesta mesura ja s'ha aplicat a Austràlia, Regne Unit, França i Irlanda i ha estat polèmica per les crítiques d'empreses tabaqueres i estancs.

Espanya va ser un dels països que va decidir no aplicar els paquets neutres per considerar que interferia en la venda. La consellera defensa que «tot porta el seu temps i canviar culturalment un país no és gens fàcil. Quan intentes fer les coses de forma dràstica et pots trobar un rebuig que et fa anar enrere. Cal anar a poc a poc i anar fent passos endavant».

Es preveu que la Llei d'Addiccions estarà llesta en un any i planteja, també, prohibir fumar dins de vehicles privats, en instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l'exterior de parades de transport públic i a les terrasses de bars i restaurants.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari