Catalunya Diari

Educació preveu vacunar els joves de 12 a 16 anys als instituts

El conseller obre la porta a començar el nou curs sense mascareta si l'evolució de la pandèmia de la covid és bona

El conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha explicat aquest dissabte que el Govern preveu que la vacunació dels joves d'entre 12 i 16 anys es faci als instituts. L'Agència Europea de Medicaments va avalar divendres vacunar els joves de 12 a 15 anys contra la covid-19 amb Pfizer, i ara està en mans de cada estat decidir en quin moment ho fa.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, González Cambray ha explicat que, si s'aprova el pla de vacunació per aquest grup d'edat, la previsió és que s'administrin els vaccins als instituts. De cara al curs que ve, el conseller d'Educació ha obert la porta a què, si l'evolució de la pandèmia és bona, els alumnes puguin fer classe sense mascareta.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

González Cambray ha recordat que a les escoles ja s'han fet proves PCR i que ja ha parlat amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, de la possibilitat que la vacunació de covid-19 dels joves entre 12 i 16 anys es faci als centres educatius. «Si el calendari és a l'agost, evidentment no ho farem als instituts, però si és al setembre, el més probable és que vacunem els nostres joves als instituts», ha dit.

Primer pla d'una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la covid-19. Barcelona
Campins aposta per vacunar només els adolescents d'entre 12 i 15 anys amb patologies prèvies | LleidaDiari.cat

En primer terme, es vacunaran els joves dependents

En primer terme, es vacunaran els joves dependents i posteriorment, en funció del calendari de vacunació, s'administrarà el vaccí a la resta. González Cambray considera que fer la vacunació als instituts té com a objectiu que el procés sigui «més fàcil", tot i que ha remarcat que «s'ha d'acabar d'ajustar a nivell procedimental». Pel que fa al professorat, el conseller preveu que «pràcticament» tot el professorat estigui vacunat amb les dues dosis a l'inici del curs que ve.

El conseller d'Educació també ha obert la porta a la possibilitat que el curs que ve es pugui començar a fer classes sense mascareta, però ho ha condicionat a l'evolució de la situació epidemiològica. Educació ha enviat als centres educatius un pla d'actuació, i cadascun d'ells haurà d'elaborar un pla d'organització. «Hem seguit el principi de prudència, de màxima seguretat, i a partir d'aquí veurem en funció de com evoluciona la pandèmia, quines mesures es poden flexibilitzar», ha dit.

Una d'elles podria ser l'ús de la mascareta. En aquest sentit, González Cambray ha dit que «podria ser molt probable» que el curs comencés sense mascaretes si l'evolució de la pandèmia és positiva. Però ha remarcat que «dependrà de la immunitat de la comunitat» i de com avanci la vacunació. «Nosaltres pedagògicament preferim que no hi hagi mascaretes», ha reblat.

El conseller preveu que el curs que ve sigui 100% presencial

El conseller preveu que el curs que ve sigui «100% presencial, cada dia», però que comenci amb grups bombolla, mesura que de moment no està previst retirar. També es mantindrà el reforç de 8.000 professionals que es van contractar per aquest curs. Pel que fa a les proves de selectivitat, que es faran a principis de juny ha dit que es faran als instituts «amb la màxima seguretat», seguint els protocols aprovats pel Procicat. Si un alumne no hi pot anar per estar confinat o ser positiu, se li oferirà una data alternativa.

González Cambray s'ha mostrat partidari de fer una selectivitat que permeti a l'alumne «aprendre de forma més competencial" durant el Batxillerat. I ha afegit que el Batxillerat seguirà sent de dos anys, però amb nou currículum que permeti «una formació més transversal". Dins d'aquest canvi de currículum, el conseller ha dit que es plantejaran opcions com un Batxillerat «flexible a tres anys» o «professionalitzadors».

Campins aposta per vacunar només els adolescents entre 12 i 15 anys amb patologies prèvies

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha apostat per vacunar només els adolescents entre 12 i 15 anys amb patologies prèvies. Un dia després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) avalés vacunar els adolescents amb Pfizer-Biontech, Campins assegura que l'autorització té una «importància cabdal» per a la vacunació d'adolescents amb factors de risc.

«Nens amb patologies de base, immunodeprimits, amb afeccions neurològiques o grans dependents», ha enumerat l'epidemiòloga aquest dissabte al 'Via Lliure' de Rac1. «En aquests casos, la vacunació és molt necessària», ha apuntat Campins, que també ha criticat el «desgavell» del Ministeri de Salut amb la segona dosi d'AstraZeneca.

«El fet d'haver de fer decidir a la població sobre la segona dosi és un desgavell informatiu i genera més dubtes que beneficis», ha carregat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d'Hebron. «La comunicació no s'ha de fer d'aquesta manera, és absolutament errònia i inadequada», ha insistit Campins, que tornant a la vacunació de la població de 12 a 15 anys ha parlat del 'dilema moral' de vaccinar tots els adolescents. «La meva opinió és que els països rics haurien de vacunar només els adolescents amb patologia de base i ajudar els països pobres perquè puguin vacunar les persones grans i els grups de col·lectius essencials», ha asseverat l'epidemiòloga de la Vall d'Hebron.

Salut està vacunant en l'actualitat la franja de població entre 50 i 60 anys

Salut està vacunant en l'actualitat la franja de població entre 50 i 60 anys i es preveu que –en aproximadament dues setmanes- ja es pugui començar a vaccinar els que tenen entre 40 i 50 anys. A partir d'aquí, no hi ha res decidit de com es farà la vacunació per sota de 40. «Veient com vagi la situació i quantes vacunes tenim, es decidirà si es fa per sota de 40 en l'àmbit general o bé es prioritza entre 30 i 40. La meva opinió és fer una altra franja molt clarament», ha reflexionat en veu alta Campins. «Si van arribant les vacunes a un ritme alt potser sí que es podria obrir la vacunació per sota de 40 de cop. Però si anem per grups d'edat, per sota de 30 pràcticament no hi ha risc d'infecció greu, però entre 30 i 40 n'hi ha una mica més», ha puntualitzat l'epidemiòloga.


Comentaris

envia el comentari