Catalunya Diari

Els efectes adversos reals de les 3 vacunes que et poden posar ara a Catalunya

S’ha fet públic el tercer informe de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)

Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta
S'ha fet públic el tercer informe de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)| Europa Press

Fa poc s'ha fet públic el tercer informe de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) sobre els efectes adversos generats per les vacunes que s'estan administrant a Espanya. En aquest estudi es mostra que únicament hi ha hagut 205 notificacions d'efectes secundaris per cada 100.000 vacunes inoculades i que gairebé la totalitat dels efectes són ja coneguts des de fa temps.

Amb data del 21 de febrer, s'havien administrat al nostre país 3.058.776 dosis de vacunes, sent un 92% de Pfizer. De totes les persones vacunades fins a aquest dia, un 72% eren dones i el 75% dels vacunats tenien edats compreses entre els 18 i 64 anys, ja que entre els grups prioritaris que es van vacunar hi havia els professionals sanitaris.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les dades de l'informe de l'AEMPS sobre els efectes adversos de les vacunes

Aquestes vacunes administrades només han provocat 6.266 notificacions d'episodis adversos, el que representa una xifra de 205 comunicacions per cada 100.000 habitants. D'altra banda, el 89% prové del personal sanitari, un 83% de dones i un 91% en persones menors de 65 anys.

En vista a l'informe de l'AEMPS, aquesta notificació d'efectes secundaris no s'ha d'utilitzar com a forma de conèixer la freqüència de l'aparició de reaccions negatives, a causa que no estem parlant d'una recollida sistemàtica de les xifres.

Efectes de la vacuna de Pfizer

Referint-nos a la vacuna de Pfizer, aquesta ha provocat 5.736 notificacions d'efectes adversos, sent els més habituals la febre i el dolor en la part on es produeix la vacunació, a més dels trastorns del sistema nerviós (concretament cefalees i marejos) i del sistema múscul-esquelètic (sobretot miàlgia i artràlgia).

Cal destacar que els 10 efectes adversos més anotats en l'informe ja estaven classificats com a reaccions contràries a la vacuna i venien ja a la fitxa tècnica del fàrmac. L'Agència Europea del Medicament va apreciar en la seva recent avaluació els vòmits i la diarrea com també teòrics efectes secundaris, per tant, seran afegits en els pròxims dies a la fitxa tècnica de la vacuna.

Reaccions al·lèrgiques a la vacuna de Moderna

Pel que fa a la vacuna de Moderna, aquest fàrmac va generar fins a la penúltima setmana de febrer fins a 430 notificacions d'efectes adversos. Si busquem els 10 efectes més habitualment notificats, dos dels mateixos no han estat reaccions ja vistes per a aquesta mena de vacuna. Parlem del malestar (sobre un 10%) i l'astènia (7%), que es reflecteix en símptomes una mica difusos i provocats per la febre, per exemple.

L'informe també apunta que, durant el mes de gener, es van notificar alguns casos de reaccions al·lèrgiques greus, com una anafilaxi a San Diego (Estats Units). Es dona el cas que totes elles es van produir arran d'un sol pack de vacunes, si bé es va rebutjar la teoria que fossin de baixa qualitat. S'apunta que l'anafilaxi s'identifica amb una reacció adversa anteriorment coneguda i que s'haurà de vigilar de prop de cara al proper informe.

Què passa amb AstraZeneca?

En el cas de la vacuna d'AstraZeneca , en iniciar-se la vacunació més tard que amb les altres dues, tan sols s'ha tingut accés a 84 casos d'efectes adversos al fàrmac d'Oxford i són similars als de Pfizer i Moderna. Entre els més registrats hi ha l'astènia (amb un 7%), que no és considerada com un efecte advers conegut d'aquest fàrmac.

Finalment, cal assenyalar que el Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància de l'Agència Europea del Medicament encara no ha dut a terme un informe de seguretat mensual, a causa de la seva recent autorització.


Comentaris

envia el comentari