Catalunya Diari

Descontent entre els professionals de la infermeria per errors en la borsa de treball catalana

Més de 14.000 treballadors del sector infermer estan afectats per aquesta incidència, ja que no apareixen a la borsa de treball, o bé han rebut puntuacions errònies
El gremi d'infermeres catalanes, afectat per errors informàtics en els algoritmes de puntuació de la borsa de treball  | ACN

Imagina treballar durant més de 15 anys en el mateix sector i no aparèixer en els rànquings de la borsa de treball. Això han patit moltes persones que pertanyen a la borsa de treball de l'Institut Català de la Salut (ICS) per culpa d'errors tècnics informàtics continus des de fa tres anys. Segons UGT, són més de 100.000 treballadors els inscrits en aquest òrgan de l'ICS.; totes elles afectades per aquesta incidència. 

 

Ara bé, qui més pateix la situació són els professionals de la infermeria, els auxiliars d'infermeria i els zeladors, ja que «són personal que es recicla molt» i realitza «molta formació», assegura Ana López, responsable de l'àrea de sanitat d'UGT. 

 

Paral·lelament, el sindicat d'infermeria Satse fa temps que denuncia aquests errors. El secretari d'acció sindical de Satse Catalunya, David Carbajales, lamenta que «la borsa de treball de l'ICS s'actualitzava quatre vegades l'any. No obstant això, ara només es fa dues vegades, i l'última no va sortir gaire bé». Els errors informàtics, tal com assenyala 'El Periódico' a partir de les declaracions del membre del sindicat, van ser tan greus que el software va modificar les puntuacions dels treballadors i hi va haver persones que van rebre una puntuació més baixa que la que els pertocava.

 

 

Oficines IBM
IBM ha sigut l'empresa encarregada de gestionar el sistema informàtic de la borsa de treball de l'ICS durant els darrers tres anys | IBM

El sistema informàtic de la borsa de treball de l'ICS, en concurs per trobar nova gestió

Malgrat això, a Catalunya no hi ha atur en el sector de la infermeria: «Totes les infermeres i infermers treballen. De fet, falten uns 17.000. I per què? Perquè qui ja no ve ningú d'altres parts d'Espanya. La situació política no ajuda i, a més, altres comunitats han millorat les seves condicions», declara Carbajales lamentant la situació actual de la borsa per culpa dels problemes sorgits fa tres anys i afegeix que el sistema es troba actualment en concurs perquè una nova empresa el gestioni. Durant els últims tres anys l'ha gestionat IBM però la concessió ha caducat.

Unes possibles conseqüencies perilloses

Actualment hi ha aproximadament 14.000 professionalsde la infermeria inscrits a la borsa de treball de l'ICS que es veuen afectats per aquestes incidències i que, tot i que per al moment no han perdut la seva feina, podrien tenir severs problemes laborals, ja que a l'hora de contractar interinament es tenen en compte uns criteris de puntuació i classificació.

 

Així mateix, els rànquings poden significar optar a una feina i tenir preferència per davant d'altres treballadors, un fet que «genera inseguretat perquè no saps en quina posició estàs», per culpa dels errors informàtics, tal com explica Maria Àngels Rodríguez, responsable de l'àrea de sanitat del sindicat.

Els metges, un col·lectiu no perjudicat

D'altra banda, aquesta situació no afecta els metges, segons confirma Salut i Metges de Catalunya. Expliquen, a més, que, tot i que el sistema informàtic és el mateix, «els metges l'utilitzen molt poc perquè els inscrits a la borsa de l'ICS són molt pocs. Falten metges i tots estan treballant».Comentaris

envia el comentari